Wykonanie
Tak jak pisałem w poprzednim
poście zrobiłem na raz domową
wędlinę i te właśnie okrągłe
bułki śniadaniowe. Bo jutro
Marta przyjeżdża ze swoim nowym facetem kucharzem i trzeba się jakoś pokazać :)
Kurcze, pisać nie
mogę, bo Tosia, jeden z moich kotów, nabrała ostatnio
dziwnego zwyczaju wskakiwania mi na kolana przy każdej możliwej okazji. A jak ją ignoruję i stukam dalej w klawiaturę to mnie w palce gryzie :)
Ale wracając do
bułek. Zrobiłem je z
mąki orkiszowej, ale z zupełnie innej niż dotąd. Bo zawsze orkiszowa, której używałem była taka ciut ciemniejsza niż zwykła
mąka pszenna. Nieznacznie, ale ciemniejsza. A teraz dostałem ze sklepu ekologicznego natusfera.pl w ramach przetestowania coś o nazwie "
Mąka orkiszowa jasna typ 750 - chlebowa ". No i faktycznie jest jasna, zupełnie tak jak tradycyjna
mąka pszenna, zupełnie biała. Fajnie, bo właśnie na takie
bułki miałem ochotę, na takie zwykłe jasne :) A te akurat nie do końca zwykłe będą, bo orkiszowe, ale za to jasne zupełnie :) Fajnie, polecam tę
mąkę, fajna i smaczna jest - jak się okazało. No i zdrowa - jak to orkiszowa.A teraz już
pora na przepis (dodam jeszcze, że kolejny już raz zainspirowałem się blogiem Moje Wypieki):450 g
mąki orkiszowej jasnej chlebowej - typ 7502 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru50 g
masła15 g świeżych
drożdży280 ml
mlekaMasło rozpuszczamy w rondelku i czekamy żeby nieco ostygło. No i
potem już wszystko razem do miski wrzucamy i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie znów przez kilkanaście sekund wyrabiamy i dzielimy ciasto na 12 części. Z każdej formujemy okrągłą
bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak nie za blisko siebie, bo
bułki jeszcze ładnie wyrosną. Znów przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Tuż przed włożeniem do piekarnika nacinam bardzo
ostrym nożem (nie za głęboko) krzyżyk na środku
bułek, smarujemy delikatnie
mlekiem i pieczemy przez około 25 minut w 200 stopniach.Wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Smacznego! :)
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)