Wykonanie
Kiedy usłyszałam, że można zrobić ciasto po prostu wsypując składniki do blaszki, to od razu wiedziałam, że muszę je wypróbować. Żadnego ugniatania, żadnego miksera, tylko naprzemienne wsypywanie składników. Żadnego płynu, nawet bez
jajka, a ciasto po upieczeniu jest zwarte i
daje się kroić na kawałki. Nie znam prostszej wersji szarlotki.Przepis znalazłam na blogu moje wypieki, troszkę go zmodyfikowałam, dodając np. pełnoziarnistą
mąkę. Ciasto wyszło przepyszne, wilgotne,
cynamonowe, dokładnie takie, jaka powinna być domowa szarlotka. Szarlotka sypana
Składniki:1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej1/2 szklanki
brązowego cukru1 szklanka
kaszy manny1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/2 kg
jabłek3 łyżeczki
cynamonu150g schłodzonego
masłaWykonanie:W misce mieszamy obie
mąki,
kaszę,
cukier i
proszek do pieczenia, gotową mieszankę dzielimy na 3 równe części.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na grubej, buraczanej tarce.Blaszkę o wymiarach ok 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy pierwszą porcję suchych składników, wykładamy połowę
jabłek, posypujemy połową
cynamonu. Wsypujemy drugą porcję suchych składników, wykładamy resztę
jabłek, posypujemy
cynamonem i całość przykrywamy trzecią porcją suchych składników.Schłodzone
masło ścieramy na grubej tarce i
maślanymi wiórkami posypujemy ciasto (powinny być równomiernie rozmieszczone).Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 45 minut.Podczas pieczenia
masło się roztapia i razem z
sokiem z
jabłek scala wszystkie warstwy ciasta.