Wykonanie
Gdy moje dziecko skończyło roczek postanowiłam urozmaicić dietę i na śniadanie podawać owsiankę. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Lena po prostu ją uwielbia. Niestety przygotowanie jej, choć wydaje się proste, okazało się jakimś kosmicznym problemem. Przypalone garnki, gęste paćki i zbyt wodniste breje są dość częstym zjawiskiem, bo gdy postanowiłam poszukać pomocy w
sieci, znalazłam mnóstwo pytań! Jak zrobić owsiankę? Jakie
płatki wybrać? Ile
wody dodać? I tak można by wymieniać długo. Niestety producenci
płatków owsianych zmówili się i na żadnym opakowaniu nie uświadczysz przepisu. Cóż, może ja jestem wyjątkiem, ale zajęło mi to trochę czasu, prób, zmarnowanych porcji, ale znalazłam metodę, no i odpowiednie
płatki!Jak to zrobić:1. Znajdźcie dobre
płatki owsiane, ja polecam najzywklejsze, najtańsze
płatki owsiane górskie. Omijajcie produkt "błyskawiczne"2. Do garnuszka wsypuję 3, 4 łyżki
płatków i zalewam je zimną
wodą, około 0,5 cm nad powierzchnię
płatków. Czekam aż się zagotują i delikatnie mieszam.3. W międzyczasie przygotowuję mieszankę
mleczną. Około 60 ml zimnej przegotowanej
wody, 4 miarki
mleka modyfikowanego- (tu odsyłam Was do przepisu na opakowaniu
mleka, każde ma inne proporcje. Chodzi o gęstą mieszankę
mleka 2:1).4. Nakładam zagotowaną owsiankę na talerzyk i wlewam
mleko.5. Na koniec ulubiony
mus owocowy mojej córki (obecnie
brzoskwinie i
banan), mieszam i gotowe. A jak smakuje!
A na koniec coś dla mamy