Dziś piękne jesienne ciasto. Przepis stary lecz pomysł zaczerpnięty tutaj.Ciasto:9 białek4 żółtka1 i 1/2 szklanki cukru1 cukier waniliowy1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka oleju1 łyżka kakao3 łyżki suchego maku1 opakowanie kisielu wiśniowegoWykonanie:Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno:I - 4 żółtka i 2 łyżki mąkiII - 1 łyżkę kakaoIII - kisiel wiśniowyIV - 3 łyżki suchego makuBlaszkę ( 21x32 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.Piec 40 - 45 minut w 180 st. C. Ostudzić, przekroić na 2 blaty. Przełożyć masą.Masa:600 g serkawaniliowego5 kolorowych galaretek3 łyżeczki żelatynyWykonanie:4 galaretki rozpuścić, w szklance gorącej wody każdą, gdy zastygną posiekać w kosteczkę. Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, żelatynę namoczyć w przegotowanej wodzie i dodać do gorącej galaretki przestudzić i zanim całkiem stężeje połączyć z serkami i posiekanymi galaretkami. Tężejącą masą przełożyć placki. Schłodzić w lodówce.Smacznego!