Wykonanie
PRZEPIS NA
BEZĘ (z książki "Nie...zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" Kinga Paruzel)SKŁADNIKI:6
białek w temperaturze pokojowej350 g
cukru drobnego do wypieków (ja użyłam trzcinowego- zmiksowałam go na
cukier puder)łyżeczka
białego octu winnego (ja miałam tylko
jabłkowy)4 łyżeczki
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (ja użyłam ziemniaczanej)opcjonalnie dodatkowo 1 łyżeczka
kakaoPRZYGOTOWANIE:Piekarnik nastawić na 170*C z funkcją grzania góra i dół. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na kich
okręgi o średnicy 21 cm. (Ja odrysowałam mały talerz). Do miksera wbić
jajka i miksować na najwyższych obrotach przez minutę.
Potem zmniejszyć obroty i stopniowo minuta po minucie dodać po łyżce
cukru. Dalej miksować do uzyskania błyszczącej i gęstej piany. Teraz dalej miksować i dodawać stopniowo
skrobię i
ocet. UWAGA !!! ja dodałam łyżeczkę
kakao aby
beza uzyskała taki ciemniejszy kolor. Miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Masę wyłożyć na papier. Wsadzić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec przez 70 minut. Po upływie czasu nie otwierać piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia w zamkniętym piekarniku.SOS
ORZECHOWO-
CZEKOLADOWYSKŁADNIKI:2 garści
orzeszków ziemnych (nie solonych i nie prażonych) - zmiksować na pył250 g
serka mascarpone1 opakowanie budyniu
czekoladowego bez
cukru1/4 szklanki
mleka2 łyżki
miodu6
żółtek1 łyżka surowego
kakao1 łyżka
masła orzechowego bez
soli i
cukruPRZYGOTOWANIE:I to jest najprościej :).
Orzechy zmiksować 10 sek/ 10 obr.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu thermomixa. Nastawić czas 5 minut. Temperaturę 60 stopni i obroty 6. Proste prawda?Normalnie to musiałabym zmiksować blenderem i
potem podgrzewać.WYSTUDZIĆ !!!