Wykonanie
Kiedy tylko zobaczyłam przepis na te ciasto, bardzo byłam ciekawa jego smaku. Na ogół sernik jaki robimy w mnie w domu to ten z rosą albo na
czekoladowym cieście, są to sprawdzone przepisy, które zawsze się udają i mamy pewność, że wyjdą pyszne. Tym razem jednak zrobiłam coś innego, muszę powiedzieć, że miło mnie zaskoczył :) Trochę obawiałam się, że spód będzie się rozsypywał, ale nic z tych rzeczy ! :) Dodatkowo dodatek
cynamonu w cieście i
skórki pomarańczowej w
masie serowej nadał sernikowi bardzo fajnego smaku.źródło :
wanilia i
kardamonciasto :250 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia80 g
cukru100 g zimnego
masła1/2 łyżeczki mielonego
cynamonumasa serowa :1 kg
twarogu dwukrotnie zmielonego (ja użyłam
waniliowego z wiaderka)3/4 szkl
cukru2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe6
jajek100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej60 g miękkiego
masłaPrzygotowanie :
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę sypkich składników oraz posiekane na mniejsze kawałki
masło. Rozcieramy palcami do czasu aż powstanie kruszonka. Całość dzielimy na pół.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy jedną część kruszonki i lekko dociskamy.Przygotowujemy masę
serową.
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy
ser i resztę składników całość krótko miksujemy. Masę
serową ostrożnie wylewamy na wysypaną jedną część kruszonki, posypujemy drugą częścią ciasta.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 15 min. Zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy dalej przez 55 min.Sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy go na kilka godzin lub na noc do lodówki.
Smacznego ! :)