Wykonanie
Szukacie pomysłu na zdrowy, smaczny i aromatyczny posiłek, podwieczorek? Ten przepis jest dla Was!Inspiracją do przygotowania tych zdrowych, przepysznych i cudownie kruchych
ciastek, były
ciastka jakie jadałam podczas podróży do
Asyżu. To tam w malutkim sklepiku, wypełnionym po brzegi cudownymi słodkościami,w wysokim słoju były równiutko ułożone
ciastka z olbrzymią ilością
orzechów, wyglądem przypominały mi
ciasteczka owsiane, kupiłam więc 2 sztuki na spróbowanie. Dostałam zapakowane w papierowej torebeczce. Podziękowałam i wyszłam. Nie sądziłam, że smak mnie zaskoczy. I jak się bardzo zaskoczyłam,
ciastka zupełnie nie przypominały tych tradycyjnych owsianych!Po otwarciu tej torebeczki uniósł się niesamowity aromat
czekolady, to tak jakby nagle ktoś odkręcił słoik z
czekoladą i
orzechami.
Ciastka były idealnie kruche, ale nie suche, miały grubo posiekane
orzechy włoskie,
pistacje i laskowe. Bardzo, ale to bardzo mi smakowały. I właśnie ten smak próbowałam dzisiaj odtworzyć!Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 400 g
mąki włoskiej typ 00- 200 g
masła- 2
żółtka- 150 g grubo posiekanych
orzechów laskowych, włoskich,
pistacji- 4 czubate łyżki
czekolady w proszku- 1/5 łyżeczki
kardamonu sproszkowanego- 1/6 łyżeczki
imbiru- 3 szczypty
cynamonu- 2 łyżki
syropu z agawy- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- łyżka
śmietany- łyżka lodowatej
wodyW/w składniki zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut.Następnie za pomocą wałka, tworzymy blat o grubości około 6 mm, wycinamy
ciastka.Pieczemy 20 minut w temp 185 stopni C.