Korzenne ciasteczka mieszczą się w czołówce moich ulubionych (zaraz obok maślanych i klasycznych brownie cookies).W mojej cudownej książce znalazłam przepis na proste w wykonaniu ciasteczka korzenne z orzechami. Przepis został dokładnie przeanalizowany i zatwierdzony przez mojego osobistego doradcę ds. słodkich wypieków ;) Oto co potrzebujemy:Składniki:1,5 tabliczki gorzkiej czekolady250g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szczypta kardamonupół łyżeczki cynamonu1 szczypta imbiru130g miękkiego masła200g cukru (ja użyłam 100g, bo wolę mniej słodkie)1 opakowanie cukru wanilinowego100g siekanych orzechów laskowychWykonanie:Czekoladę posiekać, wsypać do metalowej miski i roztopić w kąpieli wodnej. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Miękkie masło utrzeć, dodając powoli oba rodzaje cukru, a następnie po kolei wszystkie jajka. Masę maślaną wymieszać z ostudzoną, roztopioną czekoladą. Stopniowo dodając do niej suche składniki, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulki o średnicy 3cmm, położyć je w 5-cm odstępach na blasze i nieco spłaszczyć. Ciasteczka posypać orzechami i piec 12 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 160 st. Wystudzić i pozostawić do skruszenia ;)Smacznego :)