ßßß Cookit - przepis na Piernikowy sernik z czekoladą!

Piernikowy sernik z czekoladą!

nazwa

Wykonanie

Roztarty goździk w moździerzu, starta laska cynamonu, z której pył unosi się chwilę dłużej w powietrzu, ociepla zapachem kuchnię. Czekolada, której zapach wywołuje uśmiech na twarzy. Endorfiny już szaleją.
Zapraszam!
Przepis własny!
SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE:
- 200 g masła prosto z lodówki
- 300 g mąki gryczanej
- 100 g mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka prosto z lodówki
- 2 łyżki śmietany 18% prosto z lodówki
- opakowanie przyprawy do piernika
- 2 łyżki czubate kakao
- 120 g cukru brązowego
Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut.
MASA SEROWA
- 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus
- 2 białka
- 1 jajo
- 200 ml śmietanki 12%
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 150 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- 120 g margaryny
- 120 g cukru pudru
Białka ubij na sztywno.
Ser zmiksuj blenderem z margaryną, żółtkami, przyprawą do piernika, śmietanką, cukrem.
Zmiksowaną masę wymieszaj z pianą z białek.
Masę podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie.
Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta powycinaj gwiazdki. Ułóż na wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w temp 170 stopni C.
Pierwsze 10 minut dół + termoobieg. Potem 45 minut dół. Ostatnie 10 min dół i termoobieg.
Łączny czas pieczenia 65 minut.
Po całkowitym wystudzeniu, oprósz ciasto cukrem pudrem!
Dajcie znać co sądzicie?
Czy przypadł Wam przepis do gustu?
Pozdrawiam Was gorąco i zapraszam na Facebooka SmykWKuchni i na profil na Instagramie, znajdziecie mnie pod #smykwkuchni, gdzie możecie zobaczyć troszkę więcej zdjęć!
Zapraszam!
Przepis zgłaszam do akcji kulinarnej: Moje wypieki. Wielki powrót. - KLIK
Więcej pod: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.htm l
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/11/piernikowy-sernik-z-czekolada.html