Wykonanie
Dzisiaj mam dal Was coś obłędnie pysznego i rozpustnego ;) A co! Czasami można, a nawet trzeba popieścić
kubki smakowe. Ja za
słodyczami i ciastami nie przepadam, ale
bezy nigdy nie odmawiam. Pamiętam jak w dzieciństwie rodzice kupowali nam wielkie
bezy, chrupiące z zewnątrz i miękkie, lekko ciągnące w środku. Słodkie jak czort ale pyszne. Zawsze zjadałam całą i chciałam więcej;)Do upieczenia własnej podchodziłam kilka
razy i niestety z marnym rezultatem. Korzystałam z różnych przepisów i żaden się nie sprawdził w moich rękach i piekarniku. Doprawdy nie wiem co robiłam nie tak. Z pomocą przyszła mi
Syli zwana Kicią, zapowiadając, że ma przepis idealny, że
beza zawsze wychodzi i jest bardzo prosta, że dostała go od Izabelle i NA PEWNO się uda! No i proszę, efekty sami możecie ocenić tu poniżej. Ja od siebie dodam, że jestem zachwycona i robiłam ją już 3
razy:) Po raz pierwszy do pracy jako tort urodzinowy. Do tej
pory hitem była kupowana w jednej z warszawskich
cukierni beza z
marakują, którą zachwycali się wszyscy. Po przyniesieniu swojej usłyszałam od jednej z koleżanek (tak to o Tobie Reniu), że moja biję
marakuję bezspornie:) Miło mi się zrobiło bardzo nie zaprzeczę i dodam, że podzieliłam jej opinię (skromność to podstawa ;)). Zachęcam Was bardzo do wypróbowania,
póki jeszcze można dostać
maliny. Ta
beza jest grzechu warta!Ps. Zachowajcie
żółtka. Jutro wrzucę przepis na pyszną pastę do
pieczywa:)
Składniki na
bezę:4
białka z jaj wielkości L3/4 szklanki
cukruszczypta
soliSkładniki na krem:500 g
mascarpone200 ml
śmietanki 30% do ubijania2 łyżki
cukru waniliowego*1 łyżka
cukru pudru1/2 szklanki wiórek
kokosowych* zamiast
cukru waniliowego możesz dać łyżeczkę pasty waniliowej lub pestki z jednej
laski waniliiSkładniki na
sos malinowy:200 g mrożonych
malin2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
cukru pudruDodatkowo 500 g świeżych
malin i listki
mięty lub werbeny.Ustaw piekarnik na 140 stopni bez termoobiegu.Dokładnie oddziel
żółtka od
białek. Nie mogą się w nich znajdować ani cząstki
żółtka ani
krwi.Do
białek dodaj szczyptę
soli i ubij na sztywną pianę po czym dodawaj po łyżce
cukier, cały czas ubijając aż całkowicie się rozpuści. Otrzymasz gęstą, sztywną i błyszczącą pianę.Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 20 cm i wyłóż na niego pianę formując w miarę równy z wierzchu blat.Piecz
bezę przez 1,5 godziny po czym odstaw do wystygnięcia.Przygotowanie kremu i sosu:Włóż do miski
serek mascarpone i zmiksuj przez chwilę aby się ogrzał i zmienił konsystencję na rzadszą. Dodaj
śmietanę i
cukier i miksuj całość aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj wiórki i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem wstaw do lodówki.Do małego garnka przełóż
maliny z
cukrem i
sokiem z cytryny. Wstaw na mały gaz i podgrzewaj aż
maliny się rozpadną a całość nieco zgęstnieje. Przetrzyj
maliny przez drobne sitko aby pozbyć się pestek i gotowy, lekko gęsty sos pozostaw do całkowitego ostygnięcia.Ostudzony
bezowy blat delikatnie przełóż na paterę lub talerz, na którym podasz całość. Tuż przed podaniem wyłóż na niego krem (w lodówce stężeje więc możesz go przed nałożeniem wymieszać łyżką, będzie Ci łatwiej go nakładać), następnie
maliny i polej całość sosem. Udekoruj listkami
mięty lub werbeny.