Wykonanie
Codziennie rozmyślałam nad tym co mam napisać w kolejnym
poście. Układałam różne wersje ale żadna nie wydawała mi się odpowiednia. Napiszę więc tak: historia, którą przez ostatnie 11 prawie lat
pisałam wspólnie z M. dobiegła końca. Potrzebowałam czasu, żeby to ogarnąć i sobie jakoś wszystko poukładać. Dni kiedy wstawałam i kładłam się ze ściśniętym żołądkiem i gula w gardle na szczęście już minęły. Podnoszę się z kolan otrzepując je z popiołów miłości, która (jak sądziłam) miała być na zawsze... Sklejam roztrzaskane
serce nadzieją, nadzieją na lepsze jutro. Bo w końcu kiedyś to "lepsze" przyjdzie prawda? Tak wszyscy mówią. I choć wydaje mi się to teraz czymś nierealnym to trzymam się tej nadziei
kurczowo, niczym przestraszone dziecko maminej spódnicy.Teraz czeka mnie kolejna przeprowadzka i kilka innych zmian. Oby na lepsze! Wiem, że minie jeszcze wiele dni zanim będzie tak jak być powinno, ale widzę światełko w tunelu. Wróciła tez chęć na zaglądanie do kuchni, którą porzuciłam na dłuuugi czas. Do której bałam się zaglądać, której wstydziłam się pokazać jaki żal mam w
sercu w obawie, że mogłabym ten żal przelać na nią. A przecież to ona właśnie zawsze ratowała mnie w chwilach słabości, to ona dzieliła ze mną wszystkie smutki i szczęścia. Patrzyłam na nią ukradkiem i zastanawiałam się czy jeszcze kiedyś uda mi się żyć z nią tak cudownie jak kiedyś. Wracam. Odzyskuję przyjemność obcowania w jej towarzystwie. Tylko ona wie jak bardzo potrafi mnie uszczęśliwić. Mam nadzieję, że efekty naszych wspólnych chwil uszczęśliwia i Was:)

Składniki:1
dynia hokkaido (ok 1,2 kg)1 litr
bulionu warzywnego4 łyżki pasty tahini1/2 łyżeczki
przyprawy curry1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka wędzonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu cayennesos sojowy i
pieprz do smaku
oliwaDo podania: usmażone na chrupko plastry
bekonu, grzanki lub chrupki z
parmezanu** Na patelni usyp w kształcie okręgu starty
parmezan i wstaw na gaz, pilnuj aby się nie spalił. Jak się ładnie zarumieni, delikatnie przełóż na deskę lub blat. Po chwili
zrobi się bardzo chrupki i kruchy.Przygotowanie:Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Dynię umyj, przekrój na pół i dokładnie wyjmij gniazdo nasienne. Pokrój ją w mniejsze części, posmaruj
oliwą, ułóż na blasze i piecz do miękkości.Upieczoną
dynię przełóż do garnka, wlej połowę
bulionu i wstaw na gaz. Zmiksuj dokładnie i w razie potrzeby dolej więcej
bulionu.Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku
sosem sojowym i
pieprzem.