Wykonanie

Włoskie różowe kopytka, jedne z moich ulubionych klusków. :)Proste i szybkie w przygotowaniu, są ciekawą alternatywą dla klasycznych obiadowych dodatków.Można oczywiście także podawać je
solo, czego jestem gorącą zwolenniczką.Dziś w mojej wersji polane są sosem z
oliwy z oliwek i przypraw.Wykraja się je w różne kształty, od tradycyjnego kopytkowego, po nieco bardziej płaskie i większe kluski z odznaczonym na nich widelcem.2-3 małe
buraczkiok. 250g
ziemniakówok. 70g
mąki pszennejłyżka
mąki ziemniaczanej1
jajkodo podania:
oliwa z oliwek1 ząbek
czosnkusok z cytrynysólszczypiorekZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie, pozostawiamy do przestudzenia.Przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy by nie było grudek.
Buraczki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy ze skóry.Ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach i dodajemy do
ziemniaków.Do warzyw wbijamy
jajko i mieszając dosypujemy
mąkę ziemniaczaną.W zależności od tego, jaki gatunek
ziemniaków wybraliśmy, takiej ilości
mąki pszennej będzie potrzebować ciasto. Jednak najważniejszą sprawą jest, by nie wyrabiać go zbyt długo.Powinno być gładkie i nie kleić się.Z gotowego ciasta tworzymy kluseczki metodą taką, jaką nam jest najwygodniej.Można odrywać kawałki ciasta i spłaszczać widelcem lub rolować i odcinać kopytka.Powstałe grudki wrzucamy na wrzątek z odrobiną
soli i czekamy aż wypłyną.
Oliwę z oliwek mieszamy ze zmiażdżonym ząbkiem
czosnku, odrobiną
soku z cytryny i większą szczyptą
soli.Powstałym sosem (niezbyt gęstym, należy odpowiednio dobrać ilość
oliwy do wielkości ząbka
czosnku) polewamy gorące kluseczki, a całość posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.Smacznego!

