Wykonanie
Co wynieśliśmy z moim mężczyzna z Warsztatów Kuchni Agaty ?Babeczki i
ciasteczka;)Mam nadzieję, że Agata nie pogniewa się na mnie, że podzielę się z
wami jej przepisem;)Babeczki są słodkie, mokre i kontrastują ze słonym kremem, za którym ja osobiście nie przepadam ale muffinki są bardzo smaczne ;)Jeżeli ktoś jak ja nie przepada za słonymi kremami może użyć
serka mascarpone zamiast słonego
serka;)
Składniki:1/2 szkl
brązowego cukru1 i 1/4 szkl
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczka
imbiru1/4 łyżeczka
soli1
jajko1/4 szkl melasy1/2 szkl
maślanki1/4 szkl
olejukrem100g
serka kremowego4 łyżki miękkiego
masłakilka kropli esencji waniliowej
cukier puder - do smaku
Przygotowanie:W dużej misce wymieszaj suche składniki.W drugiej misce połącz mokre składniki.Wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj łyżką.
Ciastem napełnij foremki do 3/4 wysokości.Piecz 20 minut w temp 180st C.Aby przygotować krem wszystkie składniki ubij mikserem na puszysty krem. Schłodzić w lodówce.Wystudzone babeczki wysmarować grubą warstwą kremu i posyp startą
czekoladą lub
cynamonem.Smacznego ;)