ßßß
Składniki:1kg mąki10 jajek10 ml oliwy z oliwek extra vergine (oliwa wpływa na elastyczność ciast)szczypta soliPrzygotowanie:Na stolnicy usypać kopiec z mąki, w środek wbić jajka.Dodać oliwę i wymieszać wszystkie składniki za pomocą widelca.Posługując się widelcem połączyć z pozostałymi składnikami.Następnie kontynuować zagniatanie ciasta dłońmi.Po uzyskaniu jednolitej masy ciasta, lewą ręką przytrzymać ciasto, natomiast prawą nadać mu kształt zwiniętego rulonu.Ponownie rozgnieść ciasto i uformować z niego wałek na posypanej mąką stolnicy.Zwinąć wałek ciasta w taki sposób, aby otrzymywać kształt kuli. Następnie oprószyć mąką folię kuchenną i owinąć nią ciasto. Tak zabezpieczone ciasto włożyć do lodówki na czas pomiędzy 15 a 40 minut.Odciąć kawałek ciasta z uformowanej wcześniej kuli i rozwałkować go.Ciasto powinno osiągnąć grubość 2-3mm.Oprószyć mąką rozwałkowane ciasto, po czym zwinąć je w rulonik.Otrzymany wałek ciasta pokroić nożem na wiele krążków, aby uzyskać wstążki o oczekiwanej grubości.Zdecydowanym ruchem rozwinąć otrzymane krążki makaronowego ciasta.Potrząsnąć otrzymanym makaronem w celu szybszego osuszenia i rozdzielenia.SMACZNEGO ;)