Hej!Oto kolejna propozycja zupy, której głównym składnikiem jest por . Jest to niezwykle wartościowe warzywo, zawiera witaminę A i E oraz obniża poziom złego cholesterolu. Dobrze wpływa też na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze.SKŁADNIKI:2 pory2 marchewki4 ziemniakiduża cebula30 dag wieprzowinyokoło 2 litrów wody3 łyżki śmietany 30%żółtko jaja2 łyżki mąki pszennejsól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy1 płaska łyżka wegety1 łyżka masła roślinnegokilka kromek pieczywaWYKONANIE:Gotujemy wywar mięsny do momentu pojawienia się piany. Pianę zbieramy.Marchewki i ziemniaki kroimy. Dodajemy do wywaru wraz z cebulą, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość gotujemy.W międzyczasie kroimy pory na 4-5 cm kawałki i dusimy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki masła przez 30 min.Następnie pory przecedzamy na sitku i odstawiamy do ostygnięcia. Przestygnięte pory blendujemy i przekładamy do zupy.Zagęszczamy zupę mąką rozmieszaną z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.Podprawiamy śmietaną z żółtkiem jaja i doprawiamy do smaku.Do tej zupy robiłam swoje domowe grzanki, krojąc kilka kromek chleba w kostkę i opiekając na patelni. Przed wrzuceniem chleba na patelnię, posmarowałam ją małą ilością oleju za pomocą ręcznika papierowego.Smacznego!