ßßß Cookit - przepis na Zupa sPora

Zupa sPora

nazwa

Wykonanie

Hej!
Oto kolejna propozycja zupy, której głównym składnikiem jest por . Jest to niezwykle wartościowe warzywo, zawiera witaminę A i E oraz obniża poziom złego cholesterolu. Dobrze wpływa też na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze.
SKŁADNIKI:
2 pory
2 marchewki
4 ziemniaki
duża cebula
30 dag wieprzowiny
około 2 litrów wody
3 łyżki śmietany 30%
żółtko jaja
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
1 płaska łyżka wegety
1 łyżka masła roślinnego
kilka kromek pieczywa
WYKONANIE:
Gotujemy wywar mięsny do momentu pojawienia się piany. Pianę zbieramy.
Marchewki i ziemniaki kroimy. Dodajemy do wywaru wraz z cebulą, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość gotujemy.
W międzyczasie kroimy pory na 4-5 cm kawałki i dusimy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki masła przez 30 min.
Następnie pory przecedzamy na sitku i odstawiamy do ostygnięcia. Przestygnięte pory blendujemy i przekładamy do zupy.
Zagęszczamy zupę mąką rozmieszaną z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Podprawiamy śmietaną z żółtkiem jaja i doprawiamy do smaku.
Do tej zupy robiłam swoje domowe grzanki, krojąc kilka kromek chleba w kostkę i opiekając na patelni. Przed wrzuceniem chleba na patelnię, posmarowałam ją małą ilością oleju za pomocą ręcznika papierowego.
Smacznego!
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2014/01/zupa-spora.html