Wykonanie

Jest to mojej ulubione ciasto na pierogi, po pierwsze nie trzeba długo wrabiać, nie musi odpoczywać, jest bajecznie miękkie :) Dzięki
kurkumie nabierają pięknego koloru.Nadaje się na wszelakie nadzienie, zarówno na słodko jak i wytrawnie.Najbardziej lubię odgrzane następnego dnia na masełku ...


Składniki3 szklanka
mąki pszennej z górką typ 500 lub 5501 szklanka wrzątku1 łyżeczka miękkiego
masła1/4 łyżeczki
kurkumę1/2 łyżeczki
soliNadzienie:80 dag
twarogu (zmielić)2 jakaDo zmielonego
twarogu dodajemy
jajka i dokładnie mieszamy.Dodatkowo:
Śmietanacukier puder lub kryształW misce mieszamy mieszamy
mąki sól i
kurkumę, dolewamy wrzątek i mieszamy. Wyrabiamy ok 5 minut. Następnie, dzielimy cisto na pól, jedną cześć przykrywamy folią spożywczą, drugą rozwałkowujemy na cienki placek, wykrywamy szklanką kółka nakładamy nadzienie i zlepiamy. Gotujmy w lekko osolonej wodzie, jedną minutę od wypłynięcia. Ja najbardziej lubię z dużą ilością
masła i
cukru pudru:)*Gotowe pierogi, żeby nie wyschły zanim je ugotujmy najlepiej przykryć ręcznikiem bawełnianym.*Ugotowane pierogi można przechowywać w lodówce prze kilka dni najlepiej taką partie pierogów polać
masłem i delikatnie wymieszać zabezpieczy to przed sklejeniem się pierogów.*Pierogi świetnie nadają się do mrożenia.