Wykonanie
Lubię warzywa z
sosem beszamelowym, a dziś wymyśliłam, że przygotuję go na bazie
mleka kokosowego. Sos ma bardzo fajny smak, świetnie się łączy z odrobinę podsmażonym
kalafiorem i lekko ciągnącą się
mozzarellą.
Składniki :niewielki
kalafiorsól,
cukierwodaSos :165 ml.
mleka kokosowegoszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej1 łyżeczka
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
masłasól,
pieprz do smakuDodatkowo :odrobina
olejutarta mozzarellaPrzygotowanie :
Kalafiora dzielę na różyczki, zalewam
wodą, dodaję po dużej szczypcie
soli i
cukru i gotuję 10-12 minut.
Kalafior powinien pozostać jędrny. W tym czasie przekładam
mleko kokosowe do rondelka, pozostawiając 2-3 łyżeczki. Podgrzewam je powoli z
masłem, doprawiam gałką,
solą i
pieprzem.
Mąkę mieszam dokładnie z odłożonym
mlekiem i wlewam do lekko gotującej się zawartości rondelka. Mieszam intensywnie, by całość lekko zgęstniała - sos powinien
mieć konsystencję
śmietany. Ugotowany, gorący
kalafior przekładam na patelnię z rozgrzanym
olejem, krótko obsmażam by lekko się zarumienił, po czym posypuję
serem i na chwilę przykrywam - do rozpuszczenia
sera. Przekładam na półmisek, polewam sosem. Podaję na gorąco.Przepis autorski.