ßßß
Na przekór zimie sięgnijmy w porze śniadaniowej do wspomnień ze słonecznej Hiszpanii. Najbardziej charakterystycznym elementem porannego menu jest tam churros - słodkie paluszki z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju, bardzo chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.Danie w sam raz na osłodzenie mroźnego poranka - churros jadamy na ciepło, posypane cukrem pudrem, w towarzystwie gęstej gorącej czekolady, w której zanurzamy ciasto.Składniki:1 szklanka wody125g masła1 szklanka mąki pszennej4 jajka2 łyżki cukruszczypta soliolej do smażeniaRozpuszczamy masło w rondelku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Do dotującej się wody wsypujemy mąkę, przez cały czas mieszając, aż do wytworzenia się jednolitej masy, którą następnie zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.Dodajemy jajka, dokładnie mieszamy.W głębokim garnku podgrzewamy olej do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza.Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz. Ciasto smażymy na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.