ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe wspomnienia z Hiszpanii: churros

Śniadaniowe wspomnienia z Hiszpanii: churros

nazwa

Wykonanie

Na przekór zimie sięgnijmy w porze śniadaniowej do wspomnień ze słonecznej Hiszpanii. Najbardziej charakterystycznym elementem porannego menu jest tam churros - słodkie paluszki z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju, bardzo chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Danie w sam raz na osłodzenie mroźnego poranka - churros jadamy na ciepło, posypane cukrem pudrem, w towarzystwie gęstej gorącej czekolady, w której zanurzamy ciasto.
Składniki:
1 szklanka wody
125g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
Rozpuszczamy masło w rondelku, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Do dotującej się wody wsypujemy mąkę, przez cały czas mieszając, aż do wytworzenia się jednolitej masy, którą następnie zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej.
Dodajemy jajka, dokładnie mieszamy.
W głębokim garnku podgrzewamy olej do temperatury ok. 180 stopni Celsjusza.
Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz. Ciasto smażymy na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://yummymorning.blogspot.com/2012/12/sniadaniowe-wspomnienia-z-hiszpanii.html