Wykonanie
Dla mnie
żeberka takie jak te - pieczone, bardzo miękkie i delikatne, ale jednocześnie z chrupiącą skórką nasyconą
śliwkową słodyczą - to ścisła
żeberkowa czołówka!
Składniki na 2 osoby :ok. 1/2 kg niezbyt tłustych,
mięsnych żeberek wieprzowych1 duża
cebula8 łyżek ciemnego
sosu sojowego8 łyżek
sosu Worcester1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
przecieru pomidorowego4-5 łyżek
powideł śliwkowych3 łyżki
olejuPrzygotowanie :
Cebulę siekam bardzo drobno, przekładam do miseczki. Dolewam
sos sojowy i Worcester, dodaję powidła,
sól i przecier, mieszam dokładnie. Powstałym sosem dokładnie nacieram
żeberka, przekładam je do miski, przykrywam folią spożywczą i zostawiam w lodówce na całą noc.Wykładam
żeberka razem z sosem z miski na niedużą blaszkę natłuszczoną
olejem, przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 220 stopni C. przez ok. 80 minut. Po tym czasie na każdą porcję wykładam grubą na ok. pół centymetra warstwę
powideł śliwkowych, polewam sosem z dnia blachy (tak robię jeszcze 2-3
razy) i piekę bez przykrycia jeszcze ok. 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 200 stopni C. Podaję z
kaszą .Przepis autorski.