Wykonanie
Dziś zamieszczam trzy posty - propozycję zdrowego obiadu dla całej rodziny. Jako dodatek do
ryby proponuję domowe kopytka oraz surówkę z
kalafiora - przepisy zaraz wylądują na blogu:-)Składniki:400 g filet
łososia ze skórą ( ja kupiłam dzikiego
łososia)3
buraki średniej wielkości
sólpieprz2 ząbki
czosnku1 łyżka
soku z cytrynynatka pietruszkigarść
płatków migdałowycholej rzepakowy
Zacznij od nagrzania piekarnika do 200 st C, następnie przygotuj marynatę: wymieszaj ok 3 łyżki
oleju ze zmiażdżonymi ząbkami
czosnku,
sokiem z cytryny,posiekaną
natką solą i
pieprzem. Filet z
łososia ułóż w żaroodpornym naczyniu i nasmaruj przygotowaną marynatą.
Buraki obierz i pokrój w plasterki , a następnie obłóż nimi
łososia. Posyp
rybę płatkami migdałów i włóż go przykrytego folią aluminiową lub spożywczą do lodówki.

Ja mojego marynowałam tylko godzinę, ale jeśli zostawisz na dłużej (nawet na ok 5h) to będzie
mieć piękniejszy,
buraczkowy kolor.
Łososia piecz bez folii i bez przykrycia przez 15 minut w temperaturze 200 st, a następnie przez ok 10 minut w temperaturze 160 st C.W trakcie pieczenia można go polewać powstałym sosikiem.Smacznego!