Wykonanie
Dziś robiłam uszka na święta. Straciłam wiele nerwów próbując zrobić ciasto idealne, aż trafiłam na przepis, który mnie niesamowicie zaskoczył. Dlatego też postanowiłam się z
Wami nim podzielić.
Składniki na ciasto:1/2 kg
mąki tortowej (ja użyłam poznańskiej typu 500)3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
oleju1/2 szklanki ciepłej
wody (koniecznie jak najcieplejszej)1 szklaka ciepłego
mlekaszczypta
soliDo
mąki wlać
olej.
Wodę i
mleko wymieszać w jednym naczyniu i wlać do
mąki, dodać
sól, Zagnieść ciasto. Niesamowicie szybko się wyrabia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka albo kwadraciki.
Na każdy kwadracik/ kółeczko nakładamy farsz, zlepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ok 3 min od wypłynięcia.Farsz:
grzyby suszonegrzyby mrożone
cebulasólolejtarta bułkaNie podaje ilości
grzybów, ponieważ to zależy od ilości uszek, które chcemy zrobić. Oczywiście mrożonych więcej niż suszonych.
Suszone grzyby namaczamy gotujemy. Dodajemy do mrożonych i miksujemy.
Cebulę szklimy na łyżce
oleju, dodajemy
grzyby, dodajemy szczyptę
soli. Gotową masę studzimy i dodajemy do niej troszkę
bułki tartej, żeby farsz nie był zbyt mokry i nie wypływał z uszek.Ciasto na uszka jest niesamowicie miękkie, dobrze się lepi, a w smaku jest obłędne i delikatne. Koniecznie musicie spróbować!!