ßßß
Składniki na ciasto:1/2 kg mąki tortowej (ja użyłam poznańskiej typu 500)3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki oleju1/2 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)1 szklaka ciepłego mlekaszczypta soli
Do mąki wlać olej. Wodę i mleko wymieszać w jednym naczyniu i wlać do mąki, dodać sól, Zagnieść ciasto. Niesamowicie szybko się wyrabia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka albo kwadraciki.
Na każdy kwadracik/ kółeczko nakładamy farsz, zlepiamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ok 3 min od wypłynięcia.Farsz:grzyby suszonegrzyby mrożonecebulasólolejtarta bułkaNie podaje ilości grzybów, ponieważ to zależy od ilości uszek, które chcemy zrobić. Oczywiście mrożonych więcej niż suszonych. Suszone grzyby namaczamy gotujemy. Dodajemy do mrożonych i miksujemy. Cebulę szklimy na łyżce oleju, dodajemy grzyby, dodajemy szczyptę soli. Gotową masę studzimy i dodajemy do niej troszkę bułki tartej, żeby farsz nie był zbyt mokry i nie wypływał z uszek.Ciasto na uszka jest niesamowicie miękkie, dobrze się lepi, a w smaku jest obłędne i delikatne. Koniecznie musicie spróbować!!