Wykonanie
Wcześniej podawałam przepis na ciasto na uszka. To samo używam do pierogów, idealnie się nadaje. Robiłam pierogi z
kapustą i
grzybami na wigilię i chciałabym się z
Wami podzielić swoim przepisem.
Składniki na ciasto:1/2 kg
mąki tortowej (ja użyłam poznańskiej typu 500)3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
oleju1/2 szklanki ciepłej
wody (koniecznie jak najcieplejszej)1 szklaka ciepłego
mlekaszczypta
soliDo
mąki wlać
olej.
Wodę i
mleko wymieszać w jednym naczyniu i wlać do
mąki, dodać
sól, Zagnieść ciasto. Niesamowicie szybko się wyrabia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.
Farsz:
grzyby suszonegrzyby mrożone
cebulasólolejtarta bułkakapusta kiszonaNie podaje ilości
grzybów i
kapusty, ponieważ to zależy od ilości pierogów, które chcemy zrobić. Oczywiście
grzybów mrożonych więcej niż suszonych.
Suszone grzyby namaczamy gotujemy. Dodajemy do mrożonych i miksujemy.
Cebulę szklimy na łyżce
oleju, dodajemy
grzyby, dodajemy szczyptę
soli. Gotową masę studzimy i dodajemy do niej troszkę
bułki tartej. Ostudzone
grzyby dodajemy do
kapusty i mieszamy. Farsz gotowy.Całkowicie szczerze się przyznam, że uszka i pierogi robię w tym samym czasie, więc masy grzybowej robię więcej, żeby
mieć do uszek i pierogów.
Farsz nakładamy na krążki i zagniatamy. Pierożki mamy gotowe. Możemy je zamrozić lub od razu ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 3 min od wypłynięcia.Smacznego i Wesołych Świąt!! :)