ßßß Cookit - przepis na Łosoś z żurawiną

Łosoś z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Pieczony ł oso ś podany z g ę stym sosem ż urawinowym to proste i jednocze ś nie wykwintne danie, idealne na ś wi ę ta i elegancki obiad. Dzi ę ki ż urawinie ł oso ś zyskuj ę niesamowity smak i aromat oraz pi ę knie komponuje si ę kolorystycznie.
Ś wie ż a ż urawina ma swoją naturaln ą goryczk ę . Przyprawy do sosu żurawinowego to kwestia smaku, ja dodałam cukru trzcinowego i niewielką ilość czerwonego wina . Dzięki temu ż urawina zneutralizowa ł a swoj ą goryczk ę i sta ł a sie ł agodnie pikantna oraz przyjemnie kwaskowa ....
Składniki dla 5-6 os ób:
800-900 g filetu z łososia
(bez sk óry)
Na marynat ę do ryby:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżki soli morskiej
2-3 gałązki rozmarynu
Na salsę:
250 g świeżej żurawiny
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 kieliszka czerwonego wina
Przygotowanie:
Przygotuj rybę: filet z łososia opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i przeł ó ż do naczynia do zapiekania. Wymieszaj składniki marynaty: oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz s ól morsk ą i polej obficie łososia. Obł ó ż gałązkami rozmarynu, przykryj folią i odstaw w marynacie na ok. 30 min.
Piekarnik rozgrzej do 250 °C. Łososia wstaw do gorącego piekarnika na 50-60 min. Uwaga: łosoś musi się dobrze upiec (nie może być surowy w środku). W razie konieczności przedłuż czas pieczenia o kolejne 10 minut.
Przygotuj owoce: żurawinę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Przeł ó ż do głębokiego rondla, zasyp 2 łyżkami cukru trzcinowego, podlej odrobiną wody i duś na wolnym ogniu przez ok. 2-3 minuty, stale mieszając. Na końcu dodaj 1/2 kieliszka czerwonego wina. Po upieczeniu łososia podawaj z gorącą salsą żurawinową.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/11/osos-z-zurawina.html