ßßß Cookit - przepis na Makaron razowy z papryką i fetą

Makaron razowy z papryką i fetą

nazwa

Wykonanie

Makaron razowy z papryk ą i fet ą to przepis na szybkie, lekkie danie z makaronem. Makaron pe ł noziarnisty, podany z pieczon ą, wcze ś niej zamarynowan ą, papryk ą oraz serem owczym feta. Składniki marynaty to kwestia smaku, u mnie z oliwą z oliwek, solą morską i suszonym oregano z bio uprawy. Zdrowy makaron z kolorow ą papryk ą i greck ą fet ą . Tylko 3 sk ł adniki - makaron, papryka, ser. Pyszny obiad w 30 minut ....
Składniki dla 3 osób:
250g makaronu razowego penne
2 papryki ż ó łte
2 papryki czerwone
200 g owczej fety greckiej
Na marynatę do papryki:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki suszonego oregano bio
Przygotowanie:
Paprykę umyj pod bieżącą wodą, ostrym nożem przekr ój na pó ł, usuń pestki, pokr ój w paseczki, p rze ł ó ż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj składniki marynaty - oliw ę z oliwek, s ól morską oraz oregano i polej nią paprykę . Odstaw w marynacie na 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Z apiekaj paprykę ok. 20 - 25 minut.
W tym czasie ugotuj makaron: nastaw garnek z wod ą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć makaron. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja al dente : gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Upieczoną paprykę wymieszaj z makaronem. Przed podaniem posyp okruchami fety.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/11/makaron-razowy-z-papryka-i-feta.html