Wykonanie
Makaron razowy z
papryk ą i fet ą to przepis na szybkie, lekkie danie z
makaronem.
Makaron pe ł noziarnisty, podany z pieczon ą, wcze ś niej zamarynowan ą,
papryk ą oraz
serem owczym feta. Składniki marynaty to kwestia smaku, u mnie z
oliwą z oliwek,
solą morską i
suszonym oregano z bio uprawy. Zdrowy
makaron z kolorow ą
papryk ą i greck ą fet ą . Tylko 3 sk ł adniki -
makaron,
papryka,
ser. Pyszny obiad w 30 minut ....
Składniki dla 3 osób:250g
makaronu razowego penne2
papryki ż ó łte2
papryki czerwone200 g owczej
fety greckiejNa marynatę do
papryki:3-4 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli morskiej1/2 łyżeczki
suszonego oregano bioPrzygotowanie:
Paprykę umyj pod bieżącą
wodą,
ostrym nożem przekr ój na pó ł, usuń pestki,
pokr ój w paseczki, p rze ł ó ż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj składniki marynaty -
oliw ę z
oliwek, s ól morską oraz
oregano i polej nią
paprykę . Odstaw w marynacie na 10 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Z apiekaj
paprykę ok. 20 - 25 minut.W tym czasie ugotuj
makaron: nastaw garnek z wod ą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
makaron. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja al dente : gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Upieczoną
paprykę wymieszaj z
makaronem. Przed podaniem posyp okruchami
fety.