ßßß
Składniki na ciasto:1/2 kg mąki tortowej (ja użyłam poznańskiej typu 500)3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki oleju1/2 szklanki ciepłej wody (koniecznie jak najcieplejszej)1 szklaka ciepłego mlekaszczypta soli
Do mąki wlać olej. Wodę i mleko wymieszać w jednym naczyniu i wlać do mąki, dodać sól, Zagnieść ciasto. Niesamowicie szybko się wyrabia. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.
Farsz:grzyby suszonegrzyby mrożonecebulasólolejtarta bułkakapusta kiszonaNie podaje ilości grzybów i kapusty, ponieważ to zależy od ilości pierogów, które chcemy zrobić. Oczywiście grzybów mrożonych więcej niż suszonych. Suszone grzyby namaczamy gotujemy. Dodajemy do mrożonych i miksujemy. Cebulę szklimy na łyżce oleju, dodajemy grzyby, dodajemy szczyptę soli. Gotową masę studzimy i dodajemy do niej troszkę bułki tartej. Ostudzone grzyby dodajemy do kapusty i mieszamy. Farsz gotowy.Całkowicie szczerze się przyznam, że uszka i pierogi robię w tym samym czasie, więc masy grzybowej robię więcej, żeby mieć do uszek i pierogów.
Farsz nakładamy na krążki i zagniatamy. Pierożki mamy gotowe. Możemy je zamrozić lub od razu ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 3 min od wypłynięcia.Smacznego i Wesołych Świąt!! :)