Zobaczyć figę z makiem w charakterystycznym splocie dłoni...... niekoniecznie bym chciała. Zjeść figę z makiem.... owszem bardzo chętnie. Moja gorąca figa prosto z piekarnika z makowąbezą, bakaliowym środkiem, polana miodem .... bajka!!!Do przygotowania 2 porcji:2 figi1 jajko2 łyżki cukru pudru2 łyżki maku1/2 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)miód do polaniaPiekarnik nagrzać do 160 stopniFigi rozciąć na 8 części ale nie do końca, owoc musi być całością, włożyć do piekarnika na 7-8 minut.W tym czasie ubić białko na sztywno wraz cukrem i makiem.Figę wyjąć z piekarnika, a temperaturę piekarnika obniżyć do 100 stopni. Owoce rozłożyć a w środek włożyć bakalie na to ułożyć bezęmakową i wstawić do piekarnika na ok 20 minut, uważając aby beza się nie przypaliła, ma się tylko podsuszyć. Gotowy deser polać miodem.