ßßß Cookit - przepis na Keks

Keks

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 10 porcji)
- szklanka mąki razowej (130g)
- szklanka płatów owsianych (110g)
- ½ szklanki cukru (100g)
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3 jajka (180g)
- ½ szklanki oleju rzepakowego (100 ml)
- garść suszonej żurawiny (40g)
- 10 suszonych moreli, pokrojonych w kosteczkę (100g)
- ½ szklanki wiórków kokosowych (45g)
- ½ szklanki orzechów włoskich, pokruszonych (50g)
- ½ tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady (50g)
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- ziarenka laski wanilii,
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, suszoną żurawinę, suszone morele, wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii.
2. Jajka miksujemy z olejem.
3. Łączymy składniki mokre z suchymi.
4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 45 min.
Keks jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z suszonej żurawiny), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z orzechów włoskich i czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 90 g
Energia: 353 , 00 kcal
Białko: 7,06 g
Tłuszcze: 20 , 85 g
Węglowodany: 39 , 11 g
Błonnik pokarmowy : 4 , 66 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/01/keks.html