ßßß Cookit - przepis na Keks razowy

Keks razowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 10 porcji)
- 2 szklanki mąki razowej (ok. 240g),
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (ok. 110g),
- 2 płaskie łyżeczki sody,
- 3 jajka (ok. 180g),
- 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50g),
- 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 48 g),
- 10 suszonych moreli (ok. 100g),
- ½ szklanki wiórków kokosowych (ok. 45g),
- ½ szklanki orzechów włoskich (ok. 50g),
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g),
- 2 łyżki miodu (ok. 48g),
- ½ łyżeczki zmielonego cynamonu,
- łyżka kakao (ok. 10g).
Do namoczenia bakalii :
- ¼ szklanki soku porzeczkowego (ok. 50 ml).
Polewa:
- 3 kostki gorzkiej czekolady (ok. 15g),
- 2 łyżki mleka (ok. 20 ml).
Sposób przygotowania
1. Moczymy bakalie w soku porzeczkowym.
2 . W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, kakao, suszoną żurawinę, suszone morele, wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii.
3. Jajka miksujemy z olejem.
4. Łączymy składniki mokre z suchymi. Do masy dodajemy namoczone bakalie.
5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 45 min.
6. Przygotowujemy polewę czekoladową: rozpuszczamy w kąpieli wodnej kostki czekolady i łączymy z mlekiem.
7. Ciasto polewamy przygotowaną polewą.
Keks jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C (pochodzącą z suszonej żurawiny), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z orzechów włoskich i czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 g
Energia: 347 , 2 kcal
Białko: 9,1 g
Tłuszcze: 16 , 9 g
Węglowodany: 45 , 9 g
Błonnik pokarmowy : 6 , 2 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/11/keks-razowy.html