Wykonanie
Składniki(na 10 porcji)- 2 szklanki
mąki razowej (ok. 240g),- 1 szklanka
płatków owsianych górskich (ok. 110g),- 2 płaskie łyżeczki
sody,- 3
jajka (ok. 180g),- 5 łyżek
oleju rzepakowego (ok. 50g),- 4 łyżki
suszonej żurawiny (ok. 48 g),- 10
suszonych moreli (ok. 100g),- ½ szklanki
wiórków kokosowych (ok. 45g),- ½ szklanki
orzechów włoskich (ok. 50g),- ½ tabliczki
gorzkiej czekolady (ok. 50g),- 2 łyżki
miodu (ok. 48g),- ½ łyżeczki zmielonego
cynamonu,- łyżka
kakao (ok. 10g).Do namoczenia
bakalii :- ¼ szklanki
soku porzeczkowego (ok. 50 ml).Polewa:- 3 kostki
gorzkiej czekolady (ok. 15g),- 2 łyżki
mleka (ok. 20 ml).Sposób przygotowania1. Moczymy
bakalie w
soku porzeczkowym.2 . W misce mieszamy
mąkę,
płatki owsiane,
cukier,
sodę,
kakao,
suszoną żurawinę,
suszone morele,
wiórki kokosowe,
orzechy,
czekoladę,
cynamon i ziarenka
wanilii.3.
Jajka miksujemy z
olejem.4. Łączymy składniki mokre z suchymi. Do masy dodajemy namoczone
bakalie.5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok. 45 min.6. Przygotowujemy
polewę czekoladową: rozpuszczamy w kąpieli
wodnej kostki
czekolady i łączymy z
mlekiem.7. Ciasto polewamy przygotowaną polewą.
Keks jest bogaty w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- witaminę C (pochodzącą z
suszonej żurawiny), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- magnez (pochodzący z
orzechów włoskich i
czekolady), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 100 gEnergia: 347 , 2 kcal
Białko: 9,1 gTłuszcze: 16 , 9 gWęglowodany: 45 , 9 gBłonnik pokarmowy : 6 , 2 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tę cza