Wykonanie
Czy macie też tak, że najwspanialsze, kremowe, wielowarstwowe, wymyśle ciasta z chęcią zamienilibyście na zwykłą drożdżówkę lub
ciasto drożdżowe. Ciepłe i świeże prosto z piekarnika są najlepsze.
Potem ewentualnie można je lekko odgrzać w mikrofalówce i cieszyć się niczym nie zastąpionym
drożdżowym puchem i smakiem.
Do przygotowania około 12-14 drożdżówek1/2 szklanki
cukru2
jajka1/3 szklanki
oleju1/2 kostki
drożdży1/2 szklanki
mleka600 g
mąki pszennej4
jabłka,
cukier,
cynamonW ciepły
mleku rozpuścić
drożdże, następnie dodać
cukier, roztrzepane
jajka,
olej i
mąkę. Ciasto wyrabiać drewnianą
łopatką lub ręką na jednolitą masę, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z
cukrem i
cynamonem do miękkości.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną
mąką i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Z ciasta wykrawać kwadraty o wielości
boków ok. 10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać
jabłka, ciasto złożyć bokami do siebie, tak aby powstał trójkąt i skleić boki. Ciasto jeszcze na około pół godziny pozostawić do wyrośnięcia a następnie piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Ciasto drożdżowe niestety lubi przypalać się od
spodu, tak więc ja po 5 minutach pieczenia zawsze wyłączam dolną grzałkę.Drożdżówki można polukrować lub posypać
cukrem pudrem.