Wykonanie
Dostałam od znajomego trochę
jabłek (tak parę kilo) dlatego dzisiaj kolejny przepis z
jabłkami.Składniki:500 g
mąki pszennej2
jabłka5 g
drożdżyjajko1,5 szklanki
mlekacukier 2-3 łyżki (u mnie brązowy)
cynamon (opcjonalnie)Przygotowanie:0,5 szklanki
mleka podgrzewamy w rondelku, ściągamy z ognia i dodajemy
drożdże. Odstawiamy na chwilę żeby sobie urosły, do miski sypiemy kilka łyżek
mąki dodajemy
cukier i przelewamy ciepłe
mleko z
drożdżami, odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywamy ściereczką i czekamy 15-20 minut. Następnie dosypujemy resztę
mąki i łyżką najlepiej drewnianą wyrabiamy ciasto, ma być gładkie i
mieć dość gęstą konsystencję (musi odchodzić od łyżki), znowu odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 30-40 minut, na 10 minut przed upływem tego czasu szykujemy
jabłka (kroimy je w dużą kostkę), mieszamy z
ciastem i smażymy na
smalcu lub
oleju. Podajemy z
cukrem pudrem. Smacznego