Wykonanie
Rumiane placuszki onieśmielone głębią
jabłkowego wnętrza...
Składniki (na 10 racuszków):225 g (półtorej szklanki)
mąki pszennej,2
jajka,250 ml (jedna szklanka) ciepłego
mleka,2 dag świeżych
drożdży,7 łyżek
cukru,3
jabłka,4 łyżki
oleju,
cukier puder i
cynamon do przyprószenia.Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do dużego kubka, dodajemy łyżkę
cukru, łyżkę
mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego)
mleka. Składniki zaczynu dokładnie rozcieramy, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na kilka minut do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.W tym czasie myjemy i obieramy
jabłka. Następnie kroimy je w bardzo drobniutką kosteczkę, pozbywając się ich gniazd nasiennych.Do miski wsypujemy resztę
mąki i
cukru, dodajemy 2
jajka, resztę ciepłego
mleka i wlewamy do nich wyrośnięty rozczyn
drożdżowy. Wyrabiamy gładkie ciasto o konsystencji gęstej
śmietany (możemy też po prostu wymieszać całość za pomocą łyżki lub ubijaczki). Następnie dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę
jabłka i mieszamy.Na patelni rozgrzewamy
olej i nakładamy ciasto za pomocą łyżki formując racuszki, które smażymy z obydwu stron na złocisty kolor. Placuszki po ściągnięciu z patelni można osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.Racuszki układamy na talerzach i posypujemy
cukrem pudrem oraz
cynamonem :)).
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))