Wykonanie
Cześć, nareszcie przyszedł nieco wolniejszy weekend więc mogłam zrobić coś mniej standardowego i stanowiącego idealną jesienną przekąskę. Przy okazji konkursu "Kulinarne wyprawy z
Olejami Świata" ukazanego w serwisie durszlak.pl przypomniałam sobie o posiadaniu charakterystycznego
oleju z pestek dyni i szybko wpadłam na pomysł jego wykorzystania. Placuszki z gotowanych
ziemniaków i
brokułów z dodatkiem właśnie tego
oleju okazały się pysznym niedzielnym przysmakiem, ale równie dobrze mogłyby stanowić część obiadu, gdyby były podane np. z mięsnym gulaszem.

Składniki:70 dkg
ziemniaków1
brokuł1
jajko3 łyżki
mąki (ja użyłam
mąki z
cieciorki, ale może być każda inna)2 łyżki
oleju z pestek dyni firmy Oleofarm
Masło klarowane do smażenia
Sól himalajska, szczypta
pieprzu cayenne, 1 łyżeczka
rozmarynu suszoneg oPrzygotowanie:
Ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie tak jak na obiad.
Brokuła podzieliłam na różyczki i również gotowałam, ale tak, aby nie stracił koloru (około 5 minut). Gdy składniki wystygły, połączyłam je, dodając
przyprawy,
jajko,
olej z pestek dyni i
mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam przy użyciu tłuczka do
ziemniaków. Rozgrzałam
masło na patelni i smażyłam placuszki z przygotowanej masy. Nakładałam na patelnię łyżką i przygniatałam, aby były płaski. Smażyłam do momentu, aż się zarumieniły. Placki podawałam z
kiełkami brokułu, ale spokojnie można dodać do nich gulasz
mięsny, albo gęsty
jogurt. Smacznego!