ßßß Cookit - przepis na Placki brokułowo-ziemniaczane z olejem z pestek dyni

Placki brokułowo-ziemniaczane z olejem z pestek dyni

nazwa

Wykonanie

Cześć, nareszcie przyszedł nieco wolniejszy weekend więc mogłam zrobić coś mniej standardowego i stanowiącego idealną jesienną przekąskę. Przy okazji konkursu "Kulinarne wyprawy z Olejami Świata" ukazanego w serwisie durszlak.pl przypomniałam sobie o posiadaniu charakterystycznego oleju z pestek dyni i szybko wpadłam na pomysł jego wykorzystania. Placuszki z gotowanych ziemniaków i brokułów z dodatkiem właśnie tego oleju okazały się pysznym niedzielnym przysmakiem, ale równie dobrze mogłyby stanowić część obiadu, gdyby były podane np. z mięsnym gulaszem.
Składniki:
70 dkg ziemniaków
1 brokuł
1 jajko
3 łyżki mąki (ja użyłam mąki z cieciorki, ale może być każda inna)
2 łyżki oleju z pestek dyni firmy Oleofarm
Masło klarowane do smażenia
Sól himalajska, szczypta pieprzu cayenne, 1 łyżeczka rozmarynu suszoneg o
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotowałam w lekko osolonej wodzie tak jak na obiad. Brokuła podzieliłam na różyczki i również gotowałam, ale tak, aby nie stracił koloru (około 5 minut). Gdy składniki wystygły, połączyłam je, dodając przyprawy, jajko, olej z pestek dyni i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszałam przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Rozgrzałam masło na patelni i smażyłam placuszki z przygotowanej masy. Nakładałam na patelnię łyżką i przygniatałam, aby były płaski. Smażyłam do momentu, aż się zarumieniły. Placki podawałam z kiełkami brokułu, ale spokojnie można dodać do nich gulasz mięsny, albo gęsty jogurt. Smacznego!
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2015/10/placki-brokuowo-ziemniaczane-z-olejem-z.html