Wykonanie
Składniki:(na 2 porcje)- ½ szklanki
soczewicy czerwonej (ok. 90g),- kawałek dyni (ok. 100g)-
papryka czerwona (ok. 150 g),-
cebula (ok. 70 g),-
por (ok. 119 g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10 g),-
pomidory krojone (ok. 400g - puszka)- słodka i
ostra papryka,
pieprz,
sól,
imbir.Sposób przygotowania:1. Szklimy na
oleju rzepakowym drobno pokrojoną
cebulę i
pora.2. Do
cebuli dodajemy pokrojoną w paski
paprykę i w kostkę
dynię. Dusimy ok. 5 min.3. Warzywa zalewamy
wodą i gotujemy ok. 10 min.4. Do warzyw wsypujemy
soczewicę i całość gotujemy ok. 10-15 min.5. Do gulaszu dodajemy
pomidory i gotujemy ok. 5 min.6. Całość doprawiamy do smaku
przyprawami.

Gulasz jest bogaty w:- pełnowartościowe
białko roślinne (pochodzące z
soczewicy), które pełni funkcje budulcową,- β karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,- witaminę C (pochodzącą z
papryki), która również jest antyoksydantem,Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 470 gEnergia: 291 , 3 kcal
Białko: 16,8 gTłuszcz: 7 , 5 gWęglowodany: 49 , 1 gBłonnik pokarmowy : 11 , 7 gSmaczneg o i zdr o we go