Wykonanie
Składniki(na 8 porcji)- 1 ½ szklanki
mąki gryczanej (ok. 200g),- 5 jaj (ok.300g),- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej (ok.50g),- ½ szklanki
cukru (ok.100g),- ¼ szklanki
oleju rzepakowego (ok.50ml),- 1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1 kg
gruszek,-
cynamon,- łyżka
kakao (ok. 10g),- ziarenka
laski wanilii.Sposób przygotowania1. Ubijamy
jajka z
cukrem.2. Dodajemy
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia, ziarenka
laski wanilii,
olej i delikatnie mieszamy.3. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.4. Obieramy
gruszki i kroimy na drobne kawałki.5. Na cieście układamy kawałki
gruszek i oprószamy
cynamonem.6. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.
Gruszotka jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 186 gEnergia: 314 , 8 kcal
Białko: 8,5 gTłuszcze: 10 , 7 gWęglowodany: 50 , 6 gBłonnik pokarmowy : 4 , 9 gSmaczneg o i zdr o we go