ßßß Cookit - przepis na Gruszotka gryczana

Gruszotka gryczana

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 8 porcji)
- 1 ½ szklanki mąki gryczanej (ok. 200g)
- 5 jaj (ok.300g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok.50g),
- ½ szklanki cukru (ok.100g),
- ¼ szklanki oleju rzepakowego (ok.50ml),
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg gruszek,
- cynamon,
- ziarenka laski wanilii.
Sposób przygotowania
1. Ubijamy jajka z cukrem.
2. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii, olej i delikatnie mieszamy.
3. Obieramy gruszki i kroimy na drobne kawałki.
4. Na cieście układamy kawałki gruszek i oprószamy cynamonem.
5. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.
Gruszotka jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 185 g
Energia: 310 , 3 kcal
Białko: 8,4 g
Tłuszcze: 10 , 5 g
Węglowodany: 50 , 1 g
Błonnik pokarmowy : 4 , 8 g
Smaczneg o i zdr o we go
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/05/gruszotka-gryczana.html