Wykonanie
Składniki(na 8 porcji) na ciasto:- ½ tabliczki
gorzkiej czekolady (ok. 50g),- 1 ½ szklanki
mąki pszennej razowej (ok. 180g),- 2 łyżki
kakao (20g),- 1 łyżeczka
sody,- ¼ łyżeczki
soli,- 4 łyżki
oleju rzepakowego (ok. 40g),- 2
jajka (ok. 120g),- 15
suszonych daktyli (ok. 75 g),- ½ szklanki
mleka 2% (ok. 125 ml),- ½ szklanki wrzącej
wody. na polewę:- ½ tabliczki
gorzkiej czekolady (ok. 50g),- 2 łyżki
mleka (ok. 20ml),- 2 kostki
czekolady startej na tarce.Sposób przygotowania1. Mieszamy
mąkę z
kakao,
sodą i
solą.2.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli
wodnej.3. Miksujemy
daktyle na gładką pastę4. Miksujemy
jaja z pastą
daktylową.5. Do masy dodajemy
olej i
mleko.6. Wlewamy wrzącą
wodę i mieszamy.7. Ciasto pieczemy w 180ºC przez ok. 40 min.8. Wystudzone ciasto polewamy
czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli
wodnej z dodatkiem
mleka).9. Całość obsypujemy wiórkami
czekolady.

Ciasto jest bogate w:- magnez (pochodzący z
kakao), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,- błonnik pokarmowy (pochodzący z
mąki razowej), który zwiększa perystaltykę jelit i
daje uczucie sytości.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 75 gEnergia: 231 , 1 kcal
Białko: 4,8 gTłuszcze: 10 , 8 gWęglowodany: 32 , 4 gBłonnik pokarmowy : 3 , 7 gSmaczneg o i zdr o we go