ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe naleśniki z nadzieniem serowo-migdałowym

Czekoladowe naleśniki z nadzieniem serowo-migdałowym

nazwa

Wykonanie

Aura na dworze poraża dziś szarością, smutkiem, nic tylko położyć się pod kocykiem i poczytać. Ja spróbowałam nadać temu deszczowemu popołudniu trochę osłody i przygotowałam pyszne naleśniki czekoladowe z nadzieniem serowym z dodatkiem płatków migdałowych i oleju lnianego. Zapewne część z Was słyszała już o wielu pozytywnych właściwościach tego oleju, wymienię te najważniejsze. Olej lniany, dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, obniża poziom złego cholesterolu, a także wpływa zbawiennie na naszą urodę, przede wszystkim skórę, gdyż ma dużo witaminy E. Dzięki obecności tej witaminy pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Do ciasta naleśnikowego użyłam mąkę ryżową i myślę, że był to dobry wybór.
Ten przepis bierze udział w konkursie "Kulinarne wyprawy z Olejami Świata" opublikowanym w serwisie durszlak.pl
Składniki na ciasto naleśnikowe:
2 jajka
2 szklanki mąki ryżowej (może być inna)
1 szklanka mleka
0,5 szklanki wody
4 łyżki gorzkiego kakao
Szczypta soli
Olej do smażeni a
Składniki na nadzienie:
1 biały twaróg chudy (250 gram)
1 mały jogurt grecki
3 łyżki oleju lnianego firmy Oleofarm
2 łyżki miodu z kwiatu pomarańczy (spokojnie może być inny)
2 łyżki płatków migdałów uprażonych na patelni
Przygotowanie:
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszałam za pomocą trzepaczki i smażyłam naleśniki na rozgrzanej patelni.
Biały twaróg rozgniotłam za pomocą widelca, dodałam jogurt grecki, miód, olej lniany i uprażone wcześniej płatki migdałów. Farsz bardzo dobrze wymieszałam i nadziewałam nim usmażone naleśniki. Smacznego!
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2015/10/czekoladowe-nalesniki-z-nadzieniem.html