Wykonanie
Aura na dworze poraża dziś szarością, smutkiem, nic tylko położyć się pod kocykiem i poczytać. Ja spróbowałam nadać temu deszczowemu popołudniu trochę osłody i przygotowałam pyszne naleśniki
czekoladowe z nadzieniem
serowym z dodatkiem
płatków migdałowych i
oleju lnianego. Zapewne część z Was słyszała już o wielu pozytywnych właściwościach tego
oleju, wymienię te najważniejsze.
Olej lniany, dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, obniża poziom złego cholesterolu, a także wpływa zbawiennie na naszą urodę, przede wszystkim skórę, gdyż ma dużo witaminy E. Dzięki obecności tej witaminy pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Do ciasta naleśnikowego użyłam
mąkę ryżową i myślę, że był to dobry wybór.Ten przepis bierze udział w konkursie "Kulinarne wyprawy z
Olejami Świata" opublikowanym w serwisie durszlak.pl
Składniki na ciasto naleśnikowe:2
jajka2 szklanki
mąki ryżowej (może być inna)1 szklanka
mleka0,5 szklanki
wody4 łyżki gorzkiego
kakaoSzczypta
soliOlej do smażeni aSkładniki na nadzienie:1 biały
twaróg chudy (250 gram)1 mały
jogurt grecki3 łyżki
oleju lnianego firmy Oleofarm2 łyżki
miodu z kwiatu
pomarańczy (spokojnie może być inny)2 łyżki
płatków migdałów uprażonych na patelniPrzygotowanie:Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszałam za pomocą trzepaczki i smażyłam naleśniki na rozgrzanej patelni.Biały
twaróg rozgniotłam za pomocą widelca, dodałam
jogurt grecki,
miód,
olej lniany i uprażone wcześniej
płatki migdałów. Farsz bardzo dobrze wymieszałam i nadziewałam nim usmażone naleśniki. Smacznego!