Wykonanie
Domowej kuchni czar

Moją ulubioną zupą z domu rodzinnego jest
botwinka . Zawsze gdy pojawiam się w „domowych pieleszach” moja Rodzicielka ma zadanie bojowe ugotować gar tego specjału tylko dla mnie. I wara każdemu, kto się do tego gara dobierze przede mną!Zawsze lamentowałam na stosunkowo krótki sezon zupy botwinkowej. Odkryciem był wiec dla mnie patent na mrożenie świeżych pęczków
botwinki . Pęczki te należy posiekać nożem na drobne kawałki – siekać wszystko: liście, łodyżki i małe
buraczki – przełożyć do torebek foliowych i zamrozić w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Zupa botwinkowa na tak przechowywanym głównym składniku jest równie dobra, jak ta na świeżych pęczkach. W ten sposób
botwinka króluje w kuchni przez cały rok!

Składniki na porcje dla 5-6 osób:
WYWAR:2 litry zimnej
wody2 skrzydełka z
kurczaka - lub 2 pałeczki z
kurczaka2 średnie
marchewki1 średnia
pietruszka1 mała
cebulka1 ząbek
czosnkukawałek
selera – wielkości
orzecha włoskiegokawałek
pora – o długości 5 cm z białej części1
liść laurowy3
ziela angielskie8-10 ziarenek
pieprzu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka jarzynki do zupy –
przyprawa warzywna do potraw np.
VegetaZUPA1 pęczek
botwinki2 łyżki
octu winnego2 i ½ łyżki
śmietany do zup 18% (100g)½ łyżki
mąki pszennejkoperek – do posypania zupy na koniec gotowania lub na talerzu

Wodę podgrzać w garnku. Gdy będzie ciepła, włożyć warzywa i
mięso –
mięsa nie należy wkładać do zimnej
wody. Doprowadzić do zagotowania, zebrać łyżką szumowiny, dołożyć
przyprawy. Gotować – a raczej „pyrkać” – na wolnym ogniu do miękkości
mięsa ok. 30 min.Na zdjęciu
wywar z
mięsa i warzyw po zebraniu szumowin.
Botwinkę drobno posiekać – liście, łodyżki i małe
buraczki . Gdy
mięso się już j.w. podgotuje, dodać do garnka
botwinkę.

Na zdjęciu tuż po dodaniu posiekanej, surowej
botwinki.Gotować na wolnym ogniu aż
buraczki i łodyżki będą półmiękkie ok. 10 min. Dolać
ocet winny i dalej jeszcze chwile pogotować.

Na zdjęciu zupa pod koniec gotowania - widać charakterystyczne "pyrkanie" od powolnego gotowania na małym ogniu.
Śmietanę wymieszać w garnuszku z
mąką, a następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy - aby się nie zważyła przy dolewaniu do garnka .Mieszaninę
śmietanowo-mączną wlewać do garnka powoli, jednocześnie energicznie mieszając łyżką – kolejny sposób na przeciwdziałanie ważeniu się
śmietany . Całość zagotować.Na zdjęciu po "zabieleniu"
śmietaną i zagotowaniu całości. Na koniec zupa jeszcze w garnku została posypana
koperkiem.Po ugotowaniu i zdjęciu z palnika, posypać
koperkiem – można jeszcze w garnku, lub bezpośrednio na talerzach .Podawać z gotowanymi na sypko
ziemniakami, posypanymi podsmażoną na
maśle cebulką lub skwareczkami ze
słoninki.Smacznego! :)




