ßßß Cookit - przepis na Mamusina botwinka

Mamusina botwinka

nazwa

Wykonanie

Domowej kuchni czar
Moją ulubioną zupą z domu rodzinnego jest botwinka . Zawsze gdy pojawiam się w „domowych pieleszach” moja Rodzicielka ma zadanie bojowe ugotować gar tego specjału tylko dla mnie. I wara każdemu, kto się do tego gara dobierze przede mną!
Zawsze lamentowałam na stosunkowo krótki sezon zupy botwinkowej. Odkryciem był wiec dla mnie patent na mrożenie świeżych pęczków botwinki . Pęczki te należy posiekać nożem na drobne kawałki – siekać wszystko: liście, łodyżki i małe buraczki – przełożyć do torebek foliowych i zamrozić w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Zupa botwinkowa na tak przechowywanym głównym składniku jest równie dobra, jak ta na świeżych pęczkach. W ten sposób botwinka króluje w kuchni przez cały rok!
Składniki na porcje dla 5-6 osób:
WYWAR:
2 litry zimnej wody
2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego
kawałek pora – o długości 5 cm z białej części
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
8-10 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna do potraw np. Vegeta
ZUPA
1 pęczek botwinki
2 łyżki octu winnego
2 i ½ łyżki śmietany do zup 18% (100g)
½ łyżki mąki pszennej
koperek – do posypania zupy na koniec gotowania lub na talerzu
Wodę podgrzać w garnku. Gdy będzie ciepła, włożyć warzywa i mięsomięsa nie należy wkładać do zimnej wody. Doprowadzić do zagotowania, zebrać łyżką szumowiny, dołożyć przyprawy. Gotować – a raczej „pyrkać” – na wolnym ogniu do miękkości mięsa ok. 30 min.
Na zdjęciu wywar z mięsa i warzyw po zebraniu szumowin.
Botwinkę drobno posiekać – liście, łodyżki i małe buraczki . Gdy mięso się już j.w. podgotuje, dodać do garnka botwinkę.
Na zdjęciu tuż po dodaniu posiekanej, surowej botwinki.
Gotować na wolnym ogniu aż buraczki i łodyżki będą półmiękkie ok. 10 min. Dolać ocet winny i dalej jeszcze chwile pogotować.
Na zdjęciu zupa pod koniec gotowania - widać charakterystyczne "pyrkanie" od powolnego gotowania na małym ogniu.
Śmietanę wymieszać w garnuszku z mąką, a następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy - aby się nie zważyła przy dolewaniu do garnka .
Mieszaninę śmietanowo-mączną wlewać do garnka powoli, jednocześnie energicznie mieszając łyżką – kolejny sposób na przeciwdziałanie ważeniu się śmietany . Całość zagotować.
Na zdjęciu po "zabieleniu" śmietaną i zagotowaniu całości. Na koniec zupa jeszcze w garnku została posypana koperkiem.
Po ugotowaniu i zdjęciu z palnika, posypać koperkiem – można jeszcze w garnku, lub bezpośrednio na talerzach .
Podawać z gotowanymi na sypko ziemniakami, posypanymi podsmażoną na maśle cebulką lub skwareczkami ze słoninki.
Smacznego! :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/11/mamusina-botwinka.html