ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi

Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi

nazwa

Wykonanie

Maślany, zażółcony dynią, osłodzony powidłami, pyszny place k drożdżowy
Tym razem w ramach akcji Ciasto na niedzielę, dajemy popis naszym kulinarnym wenom twórczym, przygotowując różnorodne Dyniowe słodkie wypieki . Nie posiłkujemy się jednym przepisem, każdy piecze dowolną słodkość, warunkiem jest zawartość dyni, jako głównego składnika .
Wyśmienicie się złożyło, gdyż już od dawna chciałam wypróbować przepis podpatrzony na stronie Moje Wypieki, a mianowicie Przytulony placek dyniowy z powidłami . Ciasto jest tu wyjątkowo bez jajek, więc swój zażółcony kolor zawdzięcza wyłącznie dodatkowi dyni.
Nie zawiodłam się! Efekt końcowy smakował równie apetycznie, jak brzmiał podczas czytania pierwotnego przepisu :)
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm:
CIASTO :
25g drożdży świeżych
75g masła
1/2 szkl. mleka
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
3/4 szkl. puree z dyni - sposób przygotowania poniżej
KRUSZONKA:
100g mąki pszennej
50g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle
75g cukru z wanilią - własny wyrób domowy, przepis do znalezienia TU
NADZIENIE:
3/4 słoiczka powideł śliwkowych
Przygotowanie puree z dyn i
Dynię umyć, wydrążyć środek z nasionami. Twardy miąższ wraz ze skórą pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - skórą do dołu .
Piec w temperaturze 180ºC przez ok 60 minut lub dłużej, do miękkości - czas pieczenia zależy od wielkości dyni. Stopień upieczenia sprawdzać patyczkiem - bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ .
Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree. Następnie przełożyć je na sitko i pozostawić do odsączenia na kilka godzin - ja zwykle zostawiam na noc . Puree nie może byc zbyt wodniste, ale również nie za suche.
Tak przygotowane puree z dyni można przechowywać w lodówce kilka dni, lub poporcjować i zamrażać do późniejszego wykorzystania. W mojej zamrażarce zawsze znajdzie się kilka opakowań puree dyniowego - wtedy dynia króluje w mojej kuchni niemalże do samego lata.
Przygotowanie ciasta
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu, dolać mleko i lekko podgrzać. Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym roztworze z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru.
Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia ;)
Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać sól, cukier, puree z dyni. Na końcu dołożyć roztwór drożdżowy.
Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Ja ciasto wyrabiam w misce, ale jeśli komuś wygodniej, w końcowej fazie wyrabiania można posłużyć się stolnicą.
Miskę opruszyć mąką, przełożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do podwojenia objętości.
W międzyczasie zagnieść w miseczce składniki na kruszonkę - robimy to palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki .
Naczynie z kruszonką włożyć na 20-30 min. do zamrażalnika - wyjmować dopiero przed samym posypywaniem ciasta, w ten sposób zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek .
Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób je odgazowywujemy - i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 1 1 1 1 - 12 równych części, uformować z nich kule. Każdą rozwałkować na stolnicy na okrągły placek, na środek nałożyć czubatą łyżeczkę powideł śliwkowych, dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało.
Tak przygotowane bułeczki ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - układać jedna obok drugiej, pozostawiając pomiędzy nimi małe przerwy, bułeczki przytulą się podczas pieczenia.
Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190C ok.30-35 min - u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu .
Lekko wystudzić jeszcze w tortownicy, potem zdjąć obręcz i zostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce.
W międzyczasie ćwiczyć silną wolę i opanowywać łakomstwo pożarcia zawartości blachy przed zupełnym wystudzeniem ciasta - inaczej efektem będzie ból brzucha, wiem, przetestowałam ;) tak więc pożerać, ale najwcześniej lekko ciepłe, NIE gorące! ;)
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
Czary-gary w kuchni - Babka dyniowa
Moje Małe Czarowanie - Sernik dyniowy
Szóste niebo - Bezowy torcik orzechowy z dyniowym kremem
Moje domowe kucharzenie - Muffinki z dynia i polewą z białej czekolady
Gotowanie jest łatwe - Tarta hokkaido
Lidia Wesołowska - Bułka z dynią
Kulinarna Manius ia - Ciasto dyniowe z kremem mascarpone
Życie zaczyna si ę w kuchni - Dyniowa tarta z gruszkami i żurawiną
Izioni pyszne smaki - Sernik dyniowy
Rozpustne gotowanie - Babka z dyni
Cafe Amaretto - Dyniowe babeczki ponczowe z jabłkami i kokosem
To i owo stokrotki - Ciasto z dynia i orzechami przekładane kremem budyniowym
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/11/drozdzowka-z-dynia-i-powidami-sliwkowymi.html