ßßß Cookit - przepis na Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami

Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami

nazwa

Wykonanie

Pyszna rybka na ruszcie z selera naciowego
Przy okazji dzisiejszego obiadu, kilka trików, aby nie dać się „oszwabić” w sklepie rybnym. Mnie tam zawsze zapewniają, że rybka którą kupuję, jest tak świeżutka, że prawie jeszcze pływa… Niestety te rybne peany często mijają się z rzeczywistością…
A jak samemu rozpoznać, że ryba jest nieświeża?
oczy są poszarzałe i mętne, a nie błyszczące
po przyciśnięciu ryby palcem zostają w niej dołki, ryba jest mało sprężysta i nie wraca szybko do swojego kształtu
skrzela są blade, prawie białe, zamiast ciemnoróżowe/jasnoczerwone
łuski są pozbawione połysku na rybie występuje śluz
Składniki na 2 osoby:
2 średnie dorady
2 średnie cebule – na jedną rybę, jedna cebula
1 łyżka masła
4-5 łodyg selera naciowego
2 figi
6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki
sól, pieprz – do smaku
Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .
Posolić i popieprzyć od środka oraz z wierzchu. Odstawić pod przykryciem z folii spożywczej do lodówki na godzinę, aby ryba przeszła przyprawami.
Cebulę pokroić w większą kostkę i podsmażyć na maśle na patelni na złoto. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Rybę nafaszerować usmażoną cebulą.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim łodygi selera naciowego. Na ruszcie z selera położyć faszerowaną rybę. Na rybach ułożyć ząbki czosnku oraz ćwiartki fig.
Całość przykryć pokrywką – lub folią aluminiową, jeśli brak pokrywki od kompletu – i piec w nagrzanym do 220C piekarniku ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.
Na ostatnie 20 min pieczenia odkryć pokrywkę - aby figi i czosnek przyrumieniły się z wierzchu.
Podawać z ryżem. Ja doprawiam tu jeszcze ryż przyprawami pod koniec gotowania – papryka słodka i ostra, pieprz Cayenne, pieprz ziołowy, ketchup, wszystko w preferowanych proporcjach w zależności od smaku .
Niewiele składników, mało skomplikowane przygotowanie - w efekcie: sycący i pyszny obiad, który niemalże sam się robi! :)
______________________________________________________________
Powyższy przepis brał udział w konkursie Ryby są super na blogu Moje Małe Czarowanie . Milo mi się pochwalić, iż konkurs ten udało mi się wygrać - wyniki TUTAJ ! W nagrodę otrzymałam wspaniałą książkę wydaną pod patronatem LIDL z przepisami Doroty Wellman i Karola Okrasy na dania z ryb . Bardzo się cieszę, że mój pomysł na rybę się spodobał i dziękuje serdecznie za nagrodę :)
______________________________________________________________
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/11/pieczona-dorada-z-selerem-naciowym.html