ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z Nutellą

Drożdżówki z Nutellą

nazwa

Wykonanie

Bułeczki z czekoladową bombą w środku
W obecnej edycji weekendowego Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się wszyscy z przepisem na Drożdżówki z Nutellą zaczerpniętym z bloga Kuchnia włoska i nie tylko!
Przyznam szczerze, że byłam lekko zaniepokojona brakiem jajek w przepisie, ale skoro innym wyszło, dlaczego i ja mam nie spróbować. Było to słuszne i właściwe podejście, bo drożdżówki okazały się przepyszne a samo ciasto mięciutkie i smaczne.
Bułeczki z równym zapałem pałaszowałam następnego dnia, po ich uprzednim kilkuminutowym "odświeżeniu" w gorącym piekarniku czy mikrofali.
Trochę bólu w krzyżu przysporzyło mi bułeczek formowanie w charakterystyczne ruloniki z grzebykiem na górze . Zeszło mi się przy tym najdłużej, bo pierwszy raz mierzyłam się z takim formatem drożdżówek. Nic to, dojdę do wprawy przy kolejnym pieczeniu:)
Składniki na 14-15 średniej wielkości bułeczek:
80g masła
1 szkl. mleka [250ml]
30g świeżych drożdży
1/2 kg mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 450
80g cukru
1 mał y cukier wanilinowy [16g]
szczypta soli
1 słoik Nutelli
1 jajko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
cukier perlisty - do posypania bułeczek przed pieczeniem
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać drożdże i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia.
Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.
Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać a następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki.
Wykroić prostokąty o wielkości mniej więcej 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć na resztę placka po czubatej łyżeczce Nutelli - lub więcej, zależy od preferowanej wielkości i stopnia nadziania bułeczek .
Zawinąć do środka w kierunku ponacinanych pasków, dociskając końcowy brzeg i boki aby krem czekoladowy nie wydostał się ze środka.
Następnie paski naciągnąć i zawinąć na rulon z nadzieniem, tak aby ich końcówki podłożyć pod spód bułeczki - wtedy nie będą się odwijać przy pieczeniu .
Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż jeszcze mocno urosną przy pieczeniu .
Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać cukrem perłowym.
Wstawiać do rozgrzanego do temp. 220C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec 10 min. - można odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 200C piec 15 min, zaś przy 180C piec 25 min ; ja następnym razem nastawię piekarnik na 200C bo przy wyższej temperaturze drożdżówki zbyt mocno spiekają się z wierzchu.
Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Delektować się wyśmienitymi, nadzianymi drożdżówkami jeszcze lekko ciepłymi :)
WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:
Smaczna Pyza
Moje domowe kucharzenie
Gotowanie i pieczenie - I love it
Prawo do gotowania z pasją
Ala piecze i gotuje
Matka Wariatka
Mia cucina
Cukry Proste
Stylowa kuchnia
Nasze życie od kuchni
kulinarnapiniata.pl
Jolanta Boczkowska
Piekę bo lubię
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/10/drozdzowki-z-nutella.html