Wykonanie
Bułeczki z
czekoladową bombą w środku
W obecnej edycji weekendowego Wypiekania na śniadanie mierzyliśmy się wszyscy z przepisem na Drożdżówki z Nutellą zaczerpniętym z bloga Kuchnia włoska i nie tylko!Przyznam szczerze, że byłam lekko zaniepokojona
brakiem jajek w przepisie, ale skoro innym wyszło, dlaczego i ja mam nie spróbować. Było to słuszne i właściwe podejście, bo drożdżówki okazały się przepyszne a samo ciasto mięciutkie i smaczne.Bułeczki z równym zapałem pałaszowałam następnego dnia, po ich uprzednim kilkuminutowym "odświeżeniu" w gorącym piekarniku czy mikrofali.Trochę
bólu w krzyżu przysporzyło mi bułeczek formowanie w charakterystyczne ruloniki z
grzebykiem na górze . Zeszło mi się przy tym najdłużej, bo pierwszy raz mierzyłam się z takim formatem drożdżówek. Nic to, dojdę do wprawy przy kolejnym pieczeniu:)
Składniki na 14-15 średniej wielkości bułeczek:80g
masła1 szkl.
mleka [250ml]30g świeżych
drożdży1/2 kg
mąki pszennej - u mnie akurat tortowa typ 45080g
cukru1 mał y
cukier wanilinowy [16g]szczypta
soli1 słoik Nutelli1
jajko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
cukier perlisty - do posypania bułeczek przed pieczeniem
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać
mleko oraz 1 łyżeczkę
cukru i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać
drożdże i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż
drożdże mają tendencję do kipienia.Do miski przesiać przez sito
mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać
cukier,
cukier wanilinowy, szczyptę
soli oraz rozczyn
maślano-
mleczno-
drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać
mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka
razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać a następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością
mąki.Wykroić prostokąty o wielkości mniej więcej 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów i nałożyć na resztę placka po czubatej łyżeczce Nutelli - lub więcej, zależy od preferowanej wielkości i stopnia nadziania bułeczek .Zawinąć do środka w kierunku ponacinanych pasków, dociskając końcowy brzeg i boki aby
krem czekoladowy nie wydostał się ze środka.Następnie paski naciągnąć i zawinąć na rulon z nadzieniem, tak aby ich końcówki podłożyć pod spód bułeczki - wtedy nie będą się odwijać przy pieczeniu .Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż jeszcze mocno urosną przy pieczeniu .Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym
jajkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać
cukrem perłowym.Wstawiać do rozgrzanego do temp. 220C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec 10 min. - można odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 200C piec 15 min, zaś przy 180C piec 25 min ; ja następnym razem nastawię piekarnik na 200C bo przy wyższej temperaturze drożdżówki zbyt mocno spiekają się z wierzchu.Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce. Delektować się wyśmienitymi, nadzianymi drożdżówkami jeszcze lekko ciepłymi :)WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z:Smaczna PyzaMoje domowe kucharzenieGotowanie i pieczenie - I
love itPrawo do gotowania z pasjąAla piecze i gotujeMatka WariatkaMia cucina
Cukry ProsteStylowa kuchniaNasze życie od kuchnikulinarnapiniata.plJolanta BoczkowskaPiekę bo lubię