Wykonanie
Czy lubicie naleśniki z serem? Ja bardzo! Szczególnie te zrobione przez Mamusię :) Ale nie ma tak dobrze i samemu też trzeba troszkę podziałać w kwestiach obiadowych ;) Pomysł na te naleśniki zaczerpnęłam od Doroty, jednak ciasto zrobiłam z własnego - a właściwie z przepisu rodziców. Farsz też bardziej po swojemu, a i wierzch zmodyfikowany. Robiłam je po raz drugi i uważam, ze 200ml
jogurtu na wierzch było stanowczo za mało ;) Zapraszam, bo warto. Są naprawdę wyśmienite :)
Potrzebujemy:naleśniki (20szt):- 1l
mleka,- 2
żółtka,- 4 łyżki
oleju,- 4 płaskie łyżki
cukru,- szczypta
soli,-
mąka,nadzienie:- ok. 600g
twarogu półtłustego (w kostce, z Jasienicy),- 1
żółtko,- kilka kropel
soku z cytryny,- 4 płaskie łyżki
cukru,- 1 - 2 łyżki ekstraktu z
wanilii,- 1 łyżka
jogurtu naturalnego (z tych 2 co nam są potrzebne na wierzch),wierzch:- 2 duże
jogurty naturalne,- 4 łyżeczki
cukru pudru,- 1
jajko,- 1 - 2 łyżki ekstraktu z
wanilii,-
wiórki kokosowe,-
płatki migdałowe,-
masło.Wszystkie składniki na naleśniki (prócz
mąki) połączyć ze sobą. Dodać ok 15 łyżek przesianej
mąki pszennej i połączyć. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze
mąki, jeśli wyjdzie nam zbyt gęste dodać
wody. Ciasto powinno
mieć konsystencję mniej więcej gęstej
śmietany. Patelnię rozgrzać z odrobiną tłuszczu (tylko pod pierwszy naleśnik,
potem olej mamy w cieście), ja użyłam
oleju kokosowego i smażyć naleśniki.W międzyczasie przygotować nadzienie.
Twaróg rozdrobnić, dodać
cukier,
żółtko, skropić
sokiem z cytryny, dodać ekstrakt z
wanilii oraz
jogurt naturalny i razem wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem. Naleśniki smarować nie za grubo
serem (ja smarowałam 2/3 naleśniki, a 1/3 zostawiałam nieposmarowaną), zwinąć w rulon - od strony posmarowanej, w stronę nieposmarowaną, i układać w naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Kiedy wszystko gotowe przygotować polewę na wierzch. W misce umieścić dwa
jogurty naturalne, dodać
jajko,
cukier puder, ekstrakt z
wanilii i wymieszać. Polać naleśniki. Na wierzchu umieścić cieniutkie plasterki
masła. Posypać wiórkami kokosowymi i
płatkami migdałowymi. Zapiekać ok 30min w 200st.