Wykonanie

Dziś przepis na słodki obiad, albo słodką kolację albo na rodzaj deseru, jak kto woli, z tą jedną zasadniczą różnicą, że to nie jest przepis na danie bezglutenowe, ponieważ zawiera orkiszową
kaszkę, a orkisz zawiera gluten, z tym że bardziej przyswajalny. Przepis dla osób, które są na diecie bezglutenowej z przyczyn innych niż medyczne. Zdecydowałam się na wprowadzenie orkiszu do diety dziecka, ponieważ jest zbożem o niezwykłych właściwościach, które są pomocne w problemach metabolicznych mojego dziecka. Mówimy zdecydowane NIE współczesnej pszenicy będącej rodzajem plastiku.Bardzo polecam ten przepis, kuleczki są delikatne, przepyszne, polane roztopionym
masłem, posypane
cukrem, raj dla podniebienia, danie, które kochają dzieci, ale dorośli też nie pogardzą :-)To jest danie z kuchni śląskiej zwane dalej gomułkami.* * *Składniki (proporcja dla 3 osób: 2 dorosłych i 1 dziecko):250 g
twarogu100 g
kaszki orkiszowej lub kukurydzianej3 łyżki stołowe
cukru2
jajka (
żółtka i
białka osobno)
mąka ryżowa do podsypywaniakawałek
masła do roztopienia i polania kuleczek
cukier do posypaniaWykonanie:

1.
Twaróg rozdrabniamy widelcem w miseczce, dodajemy
żółtka (z
białek ubijemy pianę),
cukier i
kaszkę, mieszamy łyżką do połączenia składników.

2.
Białka ubijamy na sztywną pianę (z odrobiną
soli oczywiście) i dodajemy do naszej masy twarogowej. Mieszamy delikatnie, aż się wszystko połączy.

3. Jeżeli masa okaże się być za luźna, wtedy podsypujemy delikatnie
mąką ryżową. Chodzi o to, by z masy dało się wygodnie ukulać w dłoniach kuleczki.

4.
Mąka ryżowa genialne nadaje się do podsypywania różnych ciast. W przypadku tych kuleczek nasypuję sobie trochę do talerza, oprószam ręce, łyżeczką od
herbaty wykrawam porcję masy twarogowej, kulam w dłoniach kuleczkę, obsypuję ją
mąką ryżową z każdej strony i układam na talerzu wysypanym
mąką ryżową. Nie posklejają się. Z podanych składników wyjdzie tyle kuleczek ile widać na zdjęciu.

5. Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut po wypłynięciu. Podajemy polane roztopionym, lekko zbrązowionym
masłem i posypane
cukrem. Smacznego :-)

