Wykonanie

Pomysł na przepyszny, jesienny i szybki obiad. Niewiele składników, a maksimum smaku. Risotto jest bardzo kremowe i delikatne. Ostra
rukola świetnie pasuje do słodkiej dyni (użyłam odmiany Sweet Meat, którą ostatnio uwielbiam). Polecam!

/2 porcje/80g
ryżu arboiro1 i 1/2 szklanki upieczonej dyni1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
ziół prowansalskich1 łyżeczka
słodkiej papryki20g
sera mimolette40g
parmezanu1 łyżka
oliwy z oliwek500ml
bulionu warzywnegodo podania: garść
rukoliNa
oliwie podsmażyć posiekany drobno
czosnek. Wsypać
ryż i chwilę przesmażyć. Dodać
zioła i
paprykę. Wymieszać. Wlewać
bulion porcjami przez 20 minut, co pewien czas mieszać. Na koniec dodać pokrojoną
dynię i
starty ser mimolette. Wymieszać, można dolać jeszcze
wody. Risotto jest gotowe, kiedy jest kremowe, a
ryż miękki. Przełożyć na talerze. Ozdobić
rukolą i posypać potarkowanym
parmezanem. Smacznego!