Wykonanie
W zeszłym tygodniu w piątkowych słodkościach gościły
dyniowe babeczki w tym tygodniu... będzie podobnie.
Póki dynie są w obrocie żal z nich nie korzystać.Dziś polecam puszyste, wilgotne z chrupiącymi
orzechami. Przepyszne jesienne babeczki do
kawy, dla dzieciaków, do podjadania...Przepis z bloga kwestiasmaku.pl po moich modyfikacjach.
SKŁADNIKI:(na 12 sztuk)330 g pieczonej dyniskórka starta z
cytryny100 g
masła2
jajka250 g
mąki2 łyżeczki
sody¼ łyżeczki
soli150 g
cukru40g
mąki ziemniaczanejpół szklanki dowolnych
orzechówPRZYGOTOWANIE:Pieczemy
dynię:
dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez około 1 godzinę, lub do czasu aż
dynia będzie miękka. Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na puree. Odmierzyć potrzebną ilość.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.W misce wymieszać sypki składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
cukier i
mąkę ziemniaczaną.
Masło roztopić, ostudzić i wymieszać ręcznie z
jajkami oraz
skórką z cytryny. Dodawać kolejno mus
dyniowy oraz sypkie składniki. Wymieszać.Nałożyć ciasto do papilotek do ¾ wysokości. Posypać grubo posiekanymi
orzechami. Piec przez 25 - 30 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.