Wykonanie
Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich. Zapraszam na pyszną zupę
dyniowo-
kokosową z puszystą pianką i nutą
cynamonu. Pyszna nie tylko dla dzieci ;)

SKŁADNIKI:około 1g miąższu z dynipuszka
mleka kokosowego (400ml)2
jajka100 ml słodkiej
śmietanki 12%laska
cynamonyanyż gwieździsty
cukier do smaku
sólPRZYGOTOWANIE:Miąższ z dyni zalewamy
wodą tak aby przykryła całkowicie warzywo. Dodajemy
sól, laskę
cynamonu i
anyż gwieździsty. Gotujemy do miękkości dyni. Miksujemy na gładko. Dodajemy puszkę
mleka kokosowego i zagotowujemy.
Żółtka oddzielamy od
białek, łączymy z 100 ml słodkiej
śmietanki. Zahartowujemy i dodajemy do zupy cały czas mieszając. Mieszamy aż zupa nieco zgęstnieje. Dosładzamy do smaku.
Białka ubijamy z dwoma łyżeczkami
cukru na sztywna pianę.Zupę serwujemy z obłoczkiem z pianki muśniętą
cynamonem.