Wykonanie
Był to jeden z większych
tortów jakie wykonywałam do tej
pory.Ciasto było jednym z punktów uroczystości jaką jest Pasowanie na Pierwszoklasistę.Oprócz wytycznych jakie dostałam co do doboru smaków przeprowadziłam wywiad z dziećmi znajomych - okazało się, że ulubionymi
smakami pociech są:miejsce 1:
bananowy,miejsce 2:
truskawkowymiejsce 3:
czekoladowyTak więc wykonawszy tą dogłębną analizę zabrałam się do dzieła.
Blacha 24 x 38 cm
Biszkopt:- 8
jajek- 8 łyżek
mąki pszennej- 3 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
oleju- 1 łyżeczka płaska
proszku do pieczeniaDno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą.
Białka oddzielić od
żółtek. Ubijać do delikatnej sztywności
białka. Następnie dodać partiami
cukier. Kiedy piana z
cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym
żółtku i ubijać.
Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do
jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją
mąki wlać
olej.Wylać ciasto do formy, piec ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.*
Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wówczas świetnie się kroi i się nie kruszy.Wystudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
Krem
bananowy- 250 gr
serka mascarpone- 200 ml
śmietanki kremówki- 2 bardzo dojrzałe
banany- 2 łyżki
soku z cytrynyŚmietanę ubić.
Banany wraz z
sokiem z cytryny ugnieść widelcem.
Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać
banany. ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą
śmietanką.*jeżeli krem wydaje nam się mało słodki - proponuję dodać 1 łyżkę
cukru pudru. Ja miałam tak słodkie
banany, że było to zbędneKrem
truskawkowy:- 250 gr
serka mascarpone- 200 ml
śmietanki kremówki- mały słoik
dżemu truskawkowego* ( ok. 300 ml )* ja użyłam domowego, jeżeli nie macie - szukajcie takiego z jak największą zawartością
owocówŚmietanę ubić.
Serek rozcierać mikserem do momentu rozluźnienia jego struktury, dodać
dżem, ucierać jeszcze przez minutę. Łyżką delikatnie wymieszać z ubitą
śmietanką.Nasączenie:- 250 ml zaparzonej i wystudzonej
herbaty earl grey- sok z 1/4
cytryny- 2 łyżki
cukruWymieszać do rozpuszczenia
cukru w nasączu ( płyn w smaku ma być kwaśno słodki )
Złożenie:1. Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem
bananowy2. Nałożyć drugi blat, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem
truskawkowy3. Przykryć trzecim blatem. Delikatnie go nasączyć.Tort wykończyłam lukrem plastycznym ( klik ). Zdobiły go
cukrowe akcesoria ucznia:- kredki- książki- figury geometryczne i literki- plecaczek z misiemAby masa do
tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas krojenia należy najpierw pokryć go masą
maślaną:
Masa
maślana do pokrycia
tortu:- 200 gr
masła w temperaturze pokojowej- 3/4 szklanki
cukru pudru- 3-4 łyżki
soku z cytrynyMasło połączyć z
cukrem pudrem. Ucierać aż
masło zbieleje, podwoi objętość a
cukier się rozpuści. Dodawać partiami sok i nadal ubijać.Masą
maślaną obłożyć tort przed pokryciem masą
cukrową.