ßßß Cookit - przepis na Placek po brzegi wypełniony orzechami

Placek po brzegi wypełniony orzechami

nazwa

Wykonanie

Dziś polecam aromatyczny placek wypełniony po brzegi orzechami. Inspiracją do zrobienia tego ciasta był tradycyjny amerykański pecan pie. Co z tego wyszło? Przepyszny, nie, obłędny wprost placek pełen chrupkich orzechów, wypełniający dom apetycznym aromatem. Całym sercem polecam to ciasto, zwłaszcza na nadchodzące święta i gwarantuję, że będzie miłe dla podniebienia każdego świątecznego gościa i nie tylko. U mnie na pewno zagości na świątecznym stole.
Składniki:
Na ciasto (forma 26cm, powinna być dość wysoka):
-200g maki pszennej
-100g maki krupczatki
-1 jajko
-3 łyżki wody
-200g zimnego masła
-szczypta soli
-1,5 łyżeczki cynamonu
Na farsz orzechowy:
-2-2,5 szklanki orzechów (polecam mieszankę kilku rodzajów, na przykład u mnie: włoskie, laskowe, makadamia, nerkowce, pekany), orzechów nie siekamy, jedynie duże orzechy makadamia przekrawamy na pół
-3 jajka
-2 łyżki masła
-1/2 szklanki syropu klonowego (ewentualnie miodu)
-1 szklanka brązowego cukru
-1/2 łyżeczki soli
Przygotowujemy ciasto. Mąki, cukier, cynamon, sól mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekane masło, jajko i wodę. Krótko zagniatamy ciasto (wszystkie składniki można także połączyć w malakserze). Formujemy kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę (lub dłużej). Po tym czasie wylepiamy ciastem dno i brzegi formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Nakłuwamy spód za pomocą widelca. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut, potem jeszcze na 10 minut bez obciążenia i folii.
Przygotowujemy farsz. Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jajko roztrzepujemy, dodajemy syrop klonowy, rozpuszczone masło, cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy orzechy i ponownie mieszamy. Całość wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łyżką. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 170-175 stopni. Pieczemy około 50-55 minut (do stężenia masy). Jeśli orzechy zaczną się zbyt mocno przypiekać można ciasto przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Źródło:http://bistropatio.blogspot.com/2015/11/placek-po-brzegi-wypeniony-orzechami.html