Wykonanie
Sezon jesienny zaczął się na dobre, pogoda idealnie nam to pokazuje. Chociaż nie wiem jak u innych ale w
Krakowie była dziś jednodniowa zima. Temat
dyniowy chyba nie do końca idealnie pasuje do pogody ale to tylko przejściowe. Tradycyjny amerykański pumpkin pie, inaczej zwany
ciastem dyniowym. Może występować na dowolnym spodzie i w różnej wersji. U mnie jest na kruchym cieście. Przepis jest naprawdę przepyszny i prosty w zrobieniu.Składniki na ciasto (25 cm):250 g
mąki pszennej,100 g
cukru lub
ksylitolu,150 g zimnego
masła,3
żółtka,szczypta
soli,
Mąkę,
cukier,
sól wsypujemy na stolnicę i mieszamy. Dodajemy
masło pokrojone w kostkę i na początku siekamy nożem by nie rozgrzać nam
masła, ponieważ ciasto nie będzie idealnie kruche. Następnie
masło rozgniatamy palcami i dodajemy roztrzepane
żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy na idealnie ciasto. Zagniata się bardzo szybko, więc to ogromny plus tego ciasta. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.Składniki na masę:domowe puree z dyni,3
jajka,1 łyżeczka
olejku waniliowego,1 puszka
mleka skondensowanego,60 g
cukru lub
ksylitolu,1 łyżeczka mielonego
imbiru,1 łyżeczka mielonego
cynamonu,Wszystko miksujemy na gładką masę, może być trochę rzadka, więc polecam od razu nie wlewać całej puszki
mleka tylko np. 3/4.Schłodzone ciasto rozwałkowywujemy na ok. 2 cm i wkładamy do formy na tartę. Zbędne ciasto odcinamy i możemy wykorzystać np. do dekoracji. Do formy wlewamy masę i wkładamy do piekarnika.Pieczemy przez ok. 40 minut w 180°C.Gotowe i wystudzone ciasto możemy udekorować
bitą śmietaną i
cynamonem. Idealnie smaki na zimne, jesienne wieczory.Smacznego :)