ßßß Cookit - przepis na Biszkopty orzechowe

Biszkopty orzechowe

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu opublikowałam przepis na domowe biszkopcik przygotowane na bazie mąki ryżowej. W nowej wersji mąkę zastąpiłam mielonymi orzechami. Mogę z czystym sumieniem napisać, że biszkopty wyszły równie smaczne, a może nawet lepsze (kocham orzechy) od poprzednich.
Biszkopciki wychodzą mięciutkie, świetnie smakują jeszcze ciepłe. Doskonale pasują do szklanki mleka albo kakao.
Składniki na blachę biszkoptów:
2 jajka
2 białka
80g orzechów włoskich i brazylijskich *
40g mąki ziemniaczanej
60g cukru trzcinowego nierafinowanego
proszek do pieczenia
*Możecie zastąpić je innymi orzechami- arachidowymi, nerkowcami, migdałami...
Orzechy mielimy blenderem, aż do uzyskania sypkiej konsystencji.
Wszystkie białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę. Wsypujemy cukier i przez chwilę miksujemy. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. do masy wsypujemy zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką okrągłe biszkopciki.
Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10-12 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/11/biszkopty-orzechowe.html