Jakiś czas temu opublikowałam przepis na domowe biszkopcik przygotowane na bazie mąki ryżowej. W nowej wersji mąkę zastąpiłam mielonymi orzechami. Mogę z czystym sumieniem napisać, że biszkopty wyszły równie smaczne, a może nawet lepsze (kocham orzechy) od poprzednich.Biszkopciki wychodzą mięciutkie, świetnie smakują jeszcze ciepłe. Doskonale pasują do szklanki mleka albo kakao.Składniki na blachę biszkoptów:2 jajka2 białka80g orzechów włoskich i brazylijskich *40g mąki ziemniaczanej60g cukru trzcinowego nierafinowanegoproszek do pieczenia*Możecie zastąpić je innymi orzechami- arachidowymi, nerkowcami, migdałami...Orzechy mielimy blenderem, aż do uzyskania sypkiej konsystencji.Wszystkie białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę. Wsypujemy cukier i przez chwilę miksujemy. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. do masy wsypujemy zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką okrągłe biszkopciki.Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10-12 minut.Smacznego:)